Decoratieve dahlia’s hebben prachtige, gevulde bloemen in alle kleuren, behalve in blauw. De bloemhoofdjes zitten op slanke stengels met ovale bladeren. De bloemblaadjes zelf zijn dakpansgewijs over elkaar gerangschikt. De hoogte van de planten en de grootte van de bloemen kunnen nogal uiteenlopen.

Lage rassen worden 50-75 cm hoog. Kenmerkend voor ‘David Howard’ zijn de donkere, bronskleurige bladeren en de oranjebronzen bloemen die een doorsnee van 8-10 cm bereiken. ‘Hamari Gold’ is een opvallende verschijning in de tuin en kan ook vaak op tentoonstellingen worden bewonderd. De bloemen worden tot 25 cm groot en bloeien in bronsgouden tinten.

Middelhoge rassen bereiken een hoogte van rond 1 m en hebben veelal zeer grote bloemen (20-25 cm). Tot deze groep behoren ondermeer de gele Kelvin Floodlight’ en ‘Corton Olympic’ die in de late zomer bloeit met bronskleurige bloemen. Minder grote bloemen (8-15 cm) hebben de rode ‘Brunton’ en de diepgele ‘Chinese Lantaarn’.

Hoge rassen kunnen 120-150 cm hoog worden. Aan te bevelen is ‘Holland Festival’, die oranje bloembladeren met witte punten heeft. ‘Hamari Fiesta’ heeft roodgele bloemen met een doorsnee van 10-15 cm. Apart zijn ‘Jocondo’ met paarsrode bloemen en de oranje ‘Sherwood Standard’. ‘Cool Cat’ bloeit wit met hardroze.