De Anemoon bloeit in levendige tinten wit, roze en rood tot violet en blauw. Ze doen met de zwarte hartjes en de stevige stengels aan papavers denken, maar de schotelvormige bloemen van anemonen zijn veel langer houdbaar. Er bestaan rassen met enkelvoudige, gevulde en halfgevulde bloemen. Heel bekend zijn de volgende mengsels:

  • De Caen anemonen hebben enkelvoudige, schotelvormige bloemen, die in alle kleuren bloeien.
  • St. Brigid anemonen daarentegen hebben halfgevulde bloemen in diverse kleuren.

Daarnaast zijn er nog talrijke andere prachtig bloeiende rassen met eveneens enkelvoudige, halfgevulde of gevulde bloemen. Zeer de moeite waard zijn bijvoorbeeld de scharlakenrode ‘Hollandia’ en de dichtgevulde rassen ‘Rosette’ (roze en wit), ‘Don Juan’ (stralendrood) en ‘Purity’ (wit).

Anemoon Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      April, Mei

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Ongevoelig voor ziekten

    Standplaats:

      Zon, Halfschaduw

    Grond:

      Doorlatend, Humusrijk

    Hoogte tot:

      50 cm

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Anemone coronaria

    De standplaats van de Anemoon

    Het uiterlijk van anemonen doet weliswaar aan wilde bloemen denken, maar in de tuin gedijen ze beter in bedden. In perken en borders hebben ze eveneens een beschutte plaats nodig. Wilt u de anemonen als snijbloemen gebruiken, dan kunt u ze in het najaar in de moestuin planten. Ze zijn al uitgebloeid als u groenten zaait of plant. In een rotstuin kunt u met anemonen krachtige kleuraccenten zetten. Koopt u in het voorjaar voorgekweekte planten voor bakken of kuipen, dan kunt u al in korte tijd van de bloemen genieten. Als u de knollen echter pas in het voorjaar in de bakken zet, bloeien de planten later, maar wel tot ver in de zomer.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Als u de knollen in het voorjaar plant, bloeien de anemonen wat later, namelijk in mei en juni. Ze kunnen dan in een vroege zomerbeplanting worden opgenomen. Bij de planten die buiten hebben overwinterd, strooit u wat compost en volledige mest als ze uitlopen Het najaar is de beste tijd om anemone knollen te planten. In koude streken dekt u de knollen daarna af met bladeren en takken. De knollen van uitgebloeide planten kunt u ook uitgraven en binnenshuis droog en vorstvrij laten overwinteren.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop in het voorjaar grote, stevige knollen. Bewaar ze liever niet al te lang. Plant ze zo mogelijk direct na het kopen. Koop nooit kleine knollen of knollen met vlekken. Dit kan betekenen dat de knol is aangetast door rot. U kunt anemonen in de moestuin achter een haag van buxus planten. Ze bloeien voor u er andere snijbloemen of groenten plant. Anemonen zijn niet erg vorstbestendig. Plant ze liever niet op plaatsen waar de vorst vrij spel heeft. Zon. Anemonen bloeien het mooist als ze op een beschutte, zonnige plaats groeien. Ze gedijen echter ook in de halfschaduw. Doorlatende grond. Plant niet in zware grond. Verbeter zware grond met compost of zand. Slakken beschouwen de tere, handvormige, geveerde bladeren van anemonen als lekkernij. Verzamel de dieren ’s avonds of als het regent. Bij een grote slakkenplaag kunt u biervallen plaatsen, maar u kunt ook obstakels van hard en ruw materiaal om de planten zetten.