Rolluiken hebben veel voordelen. Ze zijn multifunctioneel. Rolluiken dienen als zonwering, beveiliging, hebben een gunstig effect op je privacy en hebben een isolerende werking. Net zoals bij alles zijn er natuurlijk ook een paar nadelen. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van rolluiken. 

Hoe werken rolluiken?

Rolluiken hebben horizontale lamellen die aan elkaar bevestigd zijn. Ze zijn bevestigd in een kast boven een raam of een deur. Rolluiken kunnen handmatig of elektrisch worden bediend. Bij de handmatige versie trek je aan een stevig koord. Elektrische rolluiken worden aangedreven door een motor en worden bediend met een schakelaar of een afstandsbediening.

Wat kosten rolluiken?

Rolluiken zijn een investering, maar leveren veel op. De prijzen van rolluiken varieren naargelang de vormgeving, het materiaal, de afmetingen en de bediening. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de 100 en 700 euro per rolluik. Voor de plaatsing van de rolluiken betaal je meestal een uurtarief. Vaak kun je je rolluik zelf samenstellen zodat het helemaal voldoet aan jouw eisen, bijvoorbeeld bij de Zonwering Fabriek. Bezoek de pagina om je eigen rolluik samen te stellen. 

Verstelbare lamellen

Rolluiken kunnen worden uitgerust met verstelbare lamellen, waarmee je de hoeveelheid lichtinval en privacy kunt regelen. Je kunt de lamellen kantelen om meer of minder licht binnen te laten en de inkijk van buitenaf te beperken. Sommige rolluiken hebben ook lamellen met een schuimvulling die extra isolatie bieden.

Veiligheid

Moderne rolluiken zijn vaak uitgerust met veiligheidsvoorzieningen. Ze kunnen bijvoorbeeld een beveiligingssysteem hebben dat voorkomt dat de rolluiken worden geforceerd of opgetild vanaf de buitenkant. Sommige rolluiken zijn ook voorzien van sensoren die automatisch reageren op obstakels, zoals je hand of een object, om letsel of schade te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van rolluiken?

Rolluiken zijn voor veel doeleinden geschikt en hebben dus veel voordelen. 

Beveiliging

Rolluiken zijn een uitstekende beveiliging van je huis of bedrijfspand. Ze vormen een fysieke barrière die het moeilijker maakt voor inbrekers om toegang te krijgen tot ramen en deuren. Rolluiken met een stevig materiaal, zoals aluminium, kunnen een effectief afschrikmiddel zijn tegen inbraken.

Privacy

Rolluiken zorgen voor privacy. Ze voorkomen dat mensen van buitenaf naar binnen kunnen kijken. Hierdoor kun je je veiliger voelen en meer op je gemak in je eigen huis. Daarnaast hoef je niet te investeren in gordijnen. 

Lichtregulatie

Met rolluiken kun je de hoeveelheid zonlicht die je kamer binnenkomt reguleren. Door de lamellen te verstellen of het rolluik gedeeltelijk dicht te doen kun je de lichtinval helemaal naar je eigen wens maken. Dit is handig in slaapkamers waar je het zo donker mogelijk wil hebben of in een woonkamer waar veel licht naar binnen valt of de zon de hele dag op het raam staat.

Geluidsisolatie

Rolluiken kunnen ook helpen om geluidsoverlast te verminderen. Het isolerende materiaal dient als geluidsblokkerende barrière waardoor je minder last hebt van het geluid van het verkeer buiten, je buren of andere storende omgevingsgeluiden. 

Energie besparen

Rolluiken dragen ook bij aan een betere isolatie van je huis. Ze houden de warmte binnen in de winter en in de zomer zorgen ze voor verkoeling. Hierdoor krijg je te maken met lagere energiekosten en ben je minder afhankelijk van airconditioning en verwarmingssystemen in de winter.

Hebben rolluiken ook nadelen?

Rolluiken hebben vele voordelen, maar er zijn natuurlijk ook een paar nadelen.

Kosten 

Rolluiken kunnen een aanzienlijke investering zijn, vooral als je kiest voor elektrische rolluiken of op maat gemaakte rolluiken. Daartegenover staat wel dat je met deze investering uiteindelijk kunt besparen op bijvoorbeeld je energiekosten. 

Beperkt uitzicht

Wanneer de rolluiken gesloten zijn, kan dit het uitzicht vanuit je huis beperken. Ook kan het de hoeveelheid daglicht verminderen dat je woonkamer binnenkomt. Zijn de rolluiken gesloten, dan kun je echt niets meer zien. Hoewel dit natuurlijk een gewenst effect is voor verduistering en privacy voelen sommige mensen zich opgesloten als er helemaal geen uitzicht naar buiten is. Sommige mensen kunnen dit als een nadeel ervaren.

Lastige installatie bij oudere gebouwen

In het geval van oudere gebouwen of gebouwen met een aparte architectuur of beperkte ruimte boven de ramen en deuren kan het soms lastig zijn om rolluiken te installeren, bijvoorbeeld omdat er te weinig ruimte is voor de rolluikkast.