Als u in een vertrek extra wandcontactdozen of schakelaars aan wilt brengen, kunt u ervoor kiezen om de leidingen verdekt te plaatsen. Een leiding aanleggen in de muur kost het nodige hak- en breekwerk, maar het levert wel een mooi resultaat op.

Stap 1
Schakel de spanning uit van de groep waaraan u wilt gaan werken. Controleer dit voor de zekerheid met een spanningzoeker.

Leiding aanleggen in de muur

Stap 2
Teken de loop van de leiding op de muur, van de bestaande doos naar de plaats waar de nieuwe doos moet komen. Let erop dat u geen andere leidingen doorkruist. Dat kunt u controleren met een leidingzoeker.

Leiding aanleggen in de muur 2

Stap 3
Breng een rechte lat aan naast de plaats waar de sleuf voor de leiding moet komen.

Leiding aanleggen in de muur 3

Stap 4
U kunt de sleuf op twee manieren maken: met de hand en machinaal. Werkt u met de hand, dan maakt u de sleuf met behulp van een hamer en een beitel. U kunt de sleuf ook frezen met een freesmachine. Een freesmachine kunt u echter niet gebruiken als de wand van beton is.

Leiding aanleggen in de muur 4

Stap 5
Plaats de pvc-buis in de sleuf en spijker hem vast. Sla daarvoor spijkers naast de buis in de sleuf en buig ze om de buis heen. Zorg er wel voor dat de buis enige bewegingsvrijheid houdt, zodat hij de inbouwdozen niet kan wegduwen.

Leiding aanleggen in de muur 5

Stap 6
Vul de sleuf op met reparatiegips.

Leiding aanleggen in de muur 6

Stap 7
Breng de benodigde bedrading aan in de buis. Als er bochten zitten in de nieuwe leiding, kunt u hiervoor een trekveer gebruiken. Dit wordt beschreven in de klus Bedrading trekken.

Leiding aanleggen in de muur 7

Stap 8
Bevestig de draden aan de wandcontactdozen, eerst aan de nieuwe en dan aan de doos van waaruit de nieuwe leiding getrokken is. Let erop dat de bruine draad op de klem wordt gezet die gemerkt is met P (van Phase).

Leiding aanleggen in de muur 8

Gereedschappen

Materialen