Spiegels hebben lang niet alleen als functie dat je erin kijken kunt. Dat geldt hooguit nog voor eenvoudige spiegels. Facet-geslepen of geornamenteerd, of uit meerdere delen samengesteld of in eigenzinnige vormen, het maakt spiegels helaas duurder, maar ook wezenlijk mooier.

Spiegel monteren, bevestigings-systemen

Spiegels kom je vooral veel tegen in badkamers. Maar natuurlijk kunt u ook andere delen van de woning mee verfraaien. Ze dienen vaak om ruimtes groter en exclusiever te doen lijken. Afhankelijk van het ontwerp kunnen spiegels alle inrichtingsstijlen benadrukken, van rustiek tot zeer modern. We laten u de gangbare bevestigings-systemen zien in de klus ‘Spiegel monteren, bevestigings-systemen’.

Spiegel monteren, ophangsysteem blind

Spiegels kunt u ‘onzichtbaar’ ophangen met een blind ophangsysteem. Dit systeem werkt met metaalplaatjes die u achter op de spiegel plakt, en bijbehorende haakjes die u aan de muur of wand aanbrengt.

Spiegel monteren-blind ophangsysteem

Markeer de plakplaats op de schone, stof- en vetvrije achterkant van de spiegel. Zorg voor een goede verdeling, en een eenvoudige over te nemen maat. Haal de beschermfolie van het metaalplaatje en druk het aan.

Neem de maat van de geplakte metaalplaatjes over op de muur. Er een markeerhulpje in de handel dat je op een waterpas kunt zetten. Het is op elke breedte instelbaar. Het aftekenen en horizontaal uitmeten van de markeringen voor de boorgaten kunt u met dit hulpstuk in één simpele handeling.

Spiegel monteren, blind ophangsysteem-1

Boor nu de gaten voor de pluggen en schroef de haakjes in de muur. Plaats ook de twee afstandhouders vast voor de onderkant van de spiegel. Hang de spiegel op.


Veerklemmen

Spiegels worden hoe langer hoe minder met veerklemmetjes bevestigd. De montage-afstand vindt u als u de klemmen (klauwtjes) achter op de spiegel in positie legt en van de afstand tussen de gaten 5 mm aftrekt.

Spiegel monteren, veerklemmen

De klauwtjes voor de bevestiging van de spiegel worden met pluggen in de muur geschroefd. Daar u de montage-afstand iets kleiner heeft gekozen dan de hoogte van de spiegel, moet u de bovenste klauwtjes over de rand van spiegel heen trekken terwijl die in de onderste klauwtjes staat. Zo wordt de spiegel tussen de klauwtjes vastgehouden.


Spiegeltape

Een andere mogelijkheid is om spiegels met spiegeltape te bevestigen.

Spiegel monteren, spiegeltape

Daarbij gaat het om vrij dik dubbelzijdig tape, dat in meerdere banen op bijvoorbeeld een deur geplakt wordt. Tip: steun de spiegel bij het monteren van onder met een houten plank. Hij laat zich dan makkelijker op z’n plaats houden.


Lijmem/kitten

Een spiegel is een glasplaat die aan de achterzijde is voorzien aluminiumfolie. De meeste lijmen tasten deze laag aan, neem daarom een speciale spiegellijm/kit wanneer u de spiegel rechtstreeks op een ondergrond wil plakken