Zelf fineren is niet moeilijk, en wanneer u erg creatief bent zijn er hele mooie creaties te maken. Ook zijn er tegenwoordig de meeste houtsoorten in fineer verkrijgbaar.

Maak het te fineren oppervlak goed schoon door schaven of schuren, en om de lijm een goede ondergrond te geven. Snijd de stukken fineer ruwweg in de juiste afmetingen, zodat ze, als ze op het te bedekken oppervlak worden gelegd, elkaar ongeveer 2 cm overlappen. In het midden van de overlapping wordt het fineer met behulp van een stalen lineaal en een scherp mes door beide lagen heen doorgesneden. Zowel van de bovenste als onderste laag is nu een reep losgesneden. Deze beide stroken moet u verwijderen.

Zowel het fineer als de ondergrond worden hierna met lijm bestreken. Bij contactlijm moet u nu wachten totdat het lijmoppervlak dof is geworden (ongeveer 10 minuten). Beide delen worden daarna met zorg op elkaar aangebracht; schuiven vermijden! Met de fineerhamer stevig aandrukken en laten drogen. Met de fineerhamer oppassen dat de overstekende randen niet afbreken. Deze randen na droging met het fineerzaagje verwijderen. Hiertoe wordt op een vlakke ondergrond het hout met het fineer naar onderen gelegd. Eerst zagen we de langskanten af en daarna pas de dwarskanten, waarbij u voor afsplintering van het fineer moet waken.

Het fineren van kanten zal geen problemen oproepen. Poreuze kanten zoals de kopse kanten van meubelplaat en alle kanten van spaanderplaat moeten tweemaal met lijm worden ingesmeerd, waarbij u de tweede laag pas mag aanbrengen als de eerste droog is.

Tip

Denk eraan dat een gefineerd oppervlak aan de keerzijde gelijk moet worden gemaakt, om kromtrekken van het hout te voorkomen. Dit kan door er een goedkope fineersoort tegenaan te lijmen (het zogenaamde tegenfineren), of het gefineerde oppervlak stevig op een onderstel vastzetten of, door een royale laag verf of lak aan te brengen.

Het proppen van fineer

Kleine stukjes beschadigd fineer kunt u repareren door een stukje ellipsvormig fineer van dezelfde soort af te snijden; dit moet iets groter zijn dan de aangetaste plek. Leg dit stukje over de beschadigde plek, leg de draad in dezelfde richting en kerf het oppervlak rond de rand van het stukje in. Verwijder het beschadigde deel en let er daarbij op dat u niet dieper snijdt dan de dikte van het oude fineerhout, en schrap de oude lijm weg. Verwijder alle stof en zet het nieuwe stukje vast met lijm. Druk het stukje in en zet het vast met een lijmtang of een gewicht, totdat het droog is. Doe hier iets zachts tussen.