Door te werken met licht en verlichting kunt u ruimtes geheel individueel vormgeven. Lampen werpen accenten door hun licht werking en laten de kleuren ,vorm en stijl van uw inrichting goed tot hun recht komen. Bij werkzaamheden aan het bureau is direct en helder licht noodzakelijk om geconcentreerd te kunnen werken. Aan de eettafel komt een diffusere, in hoogte verstelbare lamp goed van pas. In de zithoek zorgt indirect licht voor decoratieve sfeerverlichting. De staande lamp kan als leeslamp worden gebruikt.

Lamp boven eettafel

Een lamp boven de eettafel moet vaak aan veel functies voldoen. Onder de lamp moet gewerkt, gegeten of gelezen worden, en moet aan de juiste lichtsterkte in alle gevallen voldoen. Daarom kunt u beter kiezen voor een dimbare of in de hoogte verstelbare lamp.

Tv en computer verlichting

Voor de lichtinval bij tv kijken en computer werkzaamheden kunt u zich het beste richten naar de arbo-richtlijnen. Belangrijkste regel is hierbij: de omgeving achter de televisie (of beeldscherm) mag niet te donker zijn. Door indirecte verlichting vermindert het verschil in lichtsterkte tussen voor- en achtergrond en hoeven de ogen zich niet steeds aan te passen als uw blik tussen beeldscherm/tv en kamer wisselt.

Ook het flikkeren van televisie of monitor wordt dan niet als hinderlijk ervaren. De achtergrond moet in geen geval fel schijnen. Een lamp kan de achterwand belichten, maar het is ook een idee een lamp met een bonte kap op de televisie te zetten. Er mogen in ieder geval geen storende reflecties op de beeldbuis te zien zijn.

Keuken verlichting

Ook voor keukens heeft u een geschikt lichtrecept nodig. U heeft goed en helder licht nodig boven de werkplaatsen onder de hangkastjes en afzuigkap, want het gaat hier om arbeidsveiligheid. Op deze plekken zou het lastig zijn wanneer de plafondverlichting de enige lichtbron in de keuken was en u in uw eigen schaduw moest werken.

Alle loop- en beweegzones moeten goed verlicht kunnen worden. Halogeen-inbouwlampen die brede bundels licht werpen, zijn hiervoor uitermate geschikt. Boven de werkplek in het midden van de ruimte moet tevens halogeenlicht komen. Tijdens het eten kan dan het grote licht uit en de (niet fel schijnende) verlichting aan. Met een kaars erbij op tafel verandert de keuken dan in een gezellige eetkeuken.