Werken met multiplex, multiplex kan evenals massief hout op allerlei manieren met pen- en gatverbindingen en met zwaluwstaarten worden verbonden, in verstek worden bewerkt en verwerkt, als het maar dik genoeg is. Gebruik geen multiplex voor de zijkanten van laden, de zijkant van multiplex bestaat uit langshout, lijm en kopshout, die variëren in hardheid en ongelijkmatig slijten, waardoor de lopers van de lade snel worden afgeschuurd en niet makkelijk glijden.

Zagen

Snijd een plaat van 0,8 – 2 mm met een mes; is de plaat dikker, gebruik dan een zaag met fijne tanden. Maak als u haaks op de draad afzaagt, altijd een snede met een mes; maak zo’n snede aan beide kanten van de plaat, om daardoor te voorkomen dat de plaat hinderlijk gaat afbrokkelen en u wordt gedwongen een nieuwe zaagsnede te maken.

Spijkeren en schroeven

Boor voordat u begint te schroeven altijd een voorboorgat. Spijkers en schroeven blijven in de zijkanten van multiplex niet zo goed zitten als in de bovenvlakken. Als zacht multiplex wordt vastgemaakt met schroeven, bestaat het gevaar dat de schroefkoppen te ver in het oppervlak zakken. Gebruik als dit mogelijk is schroefringen om de kans op dit wegzakken kleiner te maken. Spijkers en schroeven houden beter in berk dan bijvoorbeeld in Oregon pine.

Lijmen

Maak het oppervlak van multiplex altijd schoon en ruw: de lijm moet houvast hebben. Gebruik hiervoor ruw schuurpapier of een schaaf met speciaal fijn-getande beitel. Breng zoveel mogelijk gelijkmatige druk aan, terwijl de lijm hard wordt. Gebruik voor boten of buitenwerk een watervaste lijm. Wanneer men platen multiplex aan elkaar wil voegen, blijven ze beter zitten als de tegen elkaar liggende vlakken dezelfde draadrichting hebben.

Verbinden

Meer dan 9 mm dik multiplex kan worden verbonden als gewoon hout. Verbind rand aan rand met de methode van groeven met losse veer, maar buig de platen naderhand niet.

Repareren

Als kleine stukjes fineer gedurende het werk omhoogkomen, moet men opnieuw lijm aanbrengen en ze weer op hun plaats vastklemmen.

Bescherming

Als dat mogelijk is moet men multiplex zo bevestigen dat de randen worden gesteund. Bescherm de randen met een hoekprofiel als er gevaar bestaat dat er tegen wordt gestoten.

Ombuigen

Hoe dunner een plaat is, des te gemakkelijker is hij om te buigen. Multiplex van berken laat zich het gemakkelijkst ombuigen. Gelijkmatig omgebogen krommingen zullen hun vorm gemakkelijk behouden als men twee of meer platen ombuigt en aan elkaar lijmt, waarbij men tijdelijk mallen gebruikt. Als men de buitenste kromming van elke plaat even vochtig maakt, gaat het ombuigen gemakkelijker, maar lijm de platen in geen geval aan elkaar als ze nog nat zijn; laat ze in hun nieuwe vorm eerst een nacht lang drogen.

Multiplex kromt in het algemeen het best als de draad van de buitenste fineer lagen haaks op de kromming komt te staan.