Bij aankoop van een decoupeerzaag worden vaak de juiste decoupeerzaagbladen vergeten. Maar hoe kiest u nu de juiste? Met onze decoupeerzaagbladen gids begeleiden wij u de juiste decoupeerzaagblad voor de taak te selecteren.

Decoupeerzaagbladen gids

Decoupeerzaagbladen worden van diverse soorten metal gemaakt, om te bepalen welke soort decoupeerzaagbladen u nodig heeft. Hebben we de vier decoupeerzaagblad materialen hieronder opgesomd:

 • HCS (Koolstofstaal)
 • Hoewel ze het snelste slijten, zijn HCS bladen flexibel en goedkoop. HCS messen zijn het best geschikt voor zachtere materialen, zoals zacht hout, zachte kunststoffen en houtvezelplaten.

 • HSS (Hard snijstaal)
 • HSS bladen zijn harder en hebben een hogere slijtvastheid dan koolstofstaal bladen waardoor ze een langere levensduur. Maar ze kunnen gemakkelijk worden beschadigd worden door oververhitting. Ze zijn ook iets minder flexibel dan koolstofstaal bladen en iets duurder. HSS bladen moeten worden toegepast bij het werken met hardere materialen zoals metaal, koper, aluminium, hard hout, en laminaat.

 • BIM (Bimetaal)
 • Bi-metalen bladen combineren het beste van HCS (Koolstofstaal) en HSS (Hard snijstaal). Het lichaam van bi-metalen bladen zijn gemaakt van HCS (Koolstofstaal) voor de flexibiliteit, en de tanden van HSS (Hard snijstaal) voor extra duurzaamheid. De levensduur is ongeveer twee keer die van HSS bladen en tien keer dan HCS bladen. Met BIM (Bimetaal) bladen zaagt u dezelfde materialen als met HCS & HCC.

 • HM (kobalt of wolfraamcarbide)
 • Het duurste decoupeerzaagblad materiaal dat er is, maar ook het meest duurzaamste. De zaagtanden van deze bladen zijn bekleed met een hard metalen HM (kobalt of wolfraamcarbide) laag. Dit type zaagblad is effectief in het snijden van de hardste materialen zoals roestvrij staal, tegels, gipsplaat, cementgebonden vezelplaten.

  Vertanding

  Naast de verschillende metaalsoorten hebben zaagbladen ook verschillende soorten vertandingen. Dit speelt een belangrijke rol in hoe het zaagblad presteert en hoe de zaagsnede eruit komt te zien. We bespreken de meestgebruikte vertandingen en hun effect.

  Gefreesde en gezette vertanding

  Gefreesde en gezette vertanding

  Met de gefreesde en gezette vertanding kunt u erg snel zagen door hout, aluminium, non-ferrometalen en kunststoffen, maar het eindproduct geeft een vrij grove zaagsnede.

  Gefreesde en gezette en gegolfde vertanding

  Gefreesde en gezette en gegolfde vertanding

  Met de combinatie gefreesde en gezette en gegolfde vertanding, zijn de tanden gezet in een golf design. Dit resulteert in een zeer fijne rechte snede bij gebruik in onderstaande materialen: Multiplex, aluminium, zachte staal en kunststoffen.

  Geslepen en gezette vertanding

  Geslepen en gezette vertanding

  Deze combinatie, geslepen en gezette vertanding maakt snel zagen mogelijk. Het eindproduct (de zaagsnede) de men overhoud is erg ruw, dit zaagblad is met name geschikt voor het zagen van hout.

  Geslepen tanden met vrijsnijhoek

  Geslepen tanden met vrijsnijhoek

  Geslepen tanden met vrijsnijhoek: De uitlijning van de tanden is recht en deze word gebruikt voor langzaam, zeer fijn en zuiver zagen. Met name geschikt voor: Hout en kunststof.