Een ontvettend middel is een middel waarmee u kunt ontvetten. De meeste zijn chemisch. Voordat u met deze middelen aan het werk gaat is het dus verstandig om de gebruiksaanwijzing goed te lezen.

Ammoniak wordt gebruikt voor het schoonmaken en ontvetten van oud schilderwerk. Het is kleurloos en heeft een sterke doordringende geur. U gebruikt ammoniak sterk verdund in water, een scheutje in een emmer is voldoende. Om het opgeloste vuil te verwijderen moet u het oppervlak naspoelen met schoon water.

Soda lijkt op zout maar heeft een grovere korrel. 250 gram soda opgelost in een emmer water is een goed schoonmaakmiddel. U kunt hiermee vuile en vette aanslag weghalen en oud schilderwerk schoonmaken. Wanneer u een kleinere hoeveelheid soda oplost in water krijgt u een middel dat geschikt is om u gootsteen mee te ontstoppen. – Spiritus is een oplosmiddel voor in water. Een scheutje in een emmer is voldoende.

Spiritus is zeer geschikt voor het ontvetten van glas.

Thinner is ook een oplosmiddel. Het heeft een sterk ontvettende werking. Vuil kunt u met thinner echter nauwelijks verwijderen. Wanneer iets ook sterk vervuild is kunt u dus beter ammoniak, soda of groene zeep gebruiken.

Groene zeep opgelost in water (250 gram op een emmer water), werkt als ontvettend middel. Na het poetsen met groene zeep moet u het oppervlak naspoelen met schoon (lauw) water.