Als u een tussen behang soorten moet kiezen, moet u goed bedenken of de soort die u in gedachten hebt wel praktisch is in de ruimte waarvoor u het wilt gebruiken. Elke kamer in uw huis stelt weer andere eisen en als u de juiste soort behang kiest, weet u in elk geval zeker dat het nog jarenlang goed blijft en er goed zal blijven uitzien.

Alles over behang soorten

Grondpapier
Grondpapier vormt een gladde ondergrond voor behang of verf op muren en plafonds. Het wordt in verschillende kwaliteiten gemaakt, van licht (geschikt voor nieuwe of vrijwel perfecte muren) tot extra dik (voor gebruik op ruw, pokdalig pleister). Grondpapier van goede kwaliteit zal gemakkelijker te verwerken zijn dan goedkoop, dun papier en minder snel scheuren bij het aanbrengen.

Rauhfaserbehang
Rauhfaser neemt een bijzondere plaats in onder de behangen. Het is een meerlaagsbehang van papier, waarin houtvezels zijn opgenomen, die het behang zijn structuur geven. De dikkere kwaliteiten zijn gemakkelijk aan te brengen en vormen een goede bedekking voor oneffen oppervlakken, maar rauhfaserbehang is niet gemakkelijk te knippen en moeilijk te verwijderen, terwijl de dunnere kwaliteiten gauw scheuren. Rauhfaserbehang is goedkoop, maar niet erg attractief of duurzaam. Rauhfaser wordt na het behangen meestal geschilderd worden.

Reliëfbehang
Reliëfbehang heeft een ingeperst decoratiepatroon in reliëf. Het is verkrijgbaar met allerlei dessins, ook in voorgesneden inzetstukken voor lambrisering. Het is gemakkelijk aan te brengen, al kunnen de dunnere kwaliteiten scheuren als ze nat zijn. Reliëfbehang verbergt vlekken goed en is duurzaam als het is geverfd.

Structuurvinyl
Structuurvinyl heeft een oppervlaktepatroon met sterk reliëf dat oneffenheden maskeert en niet platgedrukt kan worden. Het is daarom geschikt voor in de hal en in kinderkamers. Het is duurder dan reliëfbehang, maar heel gemakkelijk aan te brengen en droog verwijderbaar.

Gebosseleerd behang
Gebosseleerd behang wordt geleverd in rollen en voorgesneden inzetstukken. Het bestaat uit een dikke laag lijnzaadolie met vulstoffen, op een drager van papier. Er is een speciale lijm voor nodig en het barst als het wordt gevouwen, maar is niet moeilijk aan te brengen. Het is erg duur, maar heel sterk en duurzaam, en de traditionele patronen met hoog profiel zijn mooi in historische huizen.

Alles over behang soorten 1

Voorbedrukt behang
Voorbedrukt behang is in allerlei kleuren en patronen verkrijgbaar. De goedkoopste soorten zijn machinaal bedrukt, maar de duurste ontwerpen zijn met de hand bedrukt en vaak niet bijgesneden, dus het aanbrengen kunt u beter aan een vakman overlaten. Voorbedrukt behang kan worden afgesponsd, maar is vaak niet zo duurzaam en kan het beste worden gebruikt in kamers waar het niet erg slijt. De dunnere kwaliteiten scheuren gauw bij het aanbrengen.

Afwasbaar behang
Afwasbaar behang is er ook in allerlei dessins. Het gaat langer mee en is voorzien van een dun laagje plastic zodat het gewassen kan worden. Het is gunstig geprijsd, vrij gemakkelijk aan te brengen en soms ook droog verwijderbaar.

Vinylbehang
Vinylbehang is voorzien van een zeer sterke, vaak afschrobbare pvc-toplaag, die bestand is tegen stoom, vocht en schimmel. Er is een ruime keuze aan kleuren en patronen, ook met dessins in reliëf en met parelmoerglans. Vinylbehang is gemakkelijk aan te brengen en droog verwijderbaar; bij sommige soorten moet de muur met lijm worden ingesmeerd.

Reliëfvinyl
Reliëfvinyl is dik en sterk en bedrukt met een decoratief dessin of tegelpatroon. De waterafstotende bovenlaag is bestand tegen stoom, condens, vet en kookspetters, dus is het een goede keus voor keukens en badkamers. Er is sterke lijm voor nodig, maar het is gemakkelijk aan te brengen en droog verwijderbaar.

Speciale soorten behang
Metaalfolies en behang van natuurlijke materialen als kurk, zijde en graslinnen kunt u vaak bestellen bij een goede speciaalzaak. Ze zijn duur en moeilijk aan te brengen, dus kunt u beter een vakman inhuren. Meestal zijn ze moeilijk te reinigen en daarom niet voor elke plek geschikt.

Behang eigenschappen
Welke eigenschappen het behang heeft, of hoe het te verwerken is, kunt u uitvinden via de symbolen. (Europese norm)

Verspringing:
Alles over behang soorten 1

De verspringing geeft aan op welke hoogte een baan behang naast de voorgaande geplakt moet worden. Het eerste symbool geeft aan dat je niet op het motief hoeft te letten. Bij de andere moeten de banen op gelijke hoogte, respectievelijk verspringend geplakt worden.

Plakaanwijzingen:
Alles over behang soorten 2

Meest gebruikelijk is het insmeren van het behang. Soms moet de lijm echter op de muur aangebracht worden. Een enkele keer hoeft het behang alleen te worden nat gemaakt. Daarmee wordt de lijm op de rug van het behang geactiveerd.

Behang afhalen:
Alles over behang soorten 3

Behang met het eerste symbool kan droog van de muur worden gestript. Het middelste symbool geeft aan dat de onderlaag blijft plakken en als basislaag voor nieuw behang kan dienen. In het derde geval moet het behang nat losgestoken worden.

Waterbestendigheid:
Alles over behang soorten 4

Deze symbolen geven aan dat het behang water-, was- of superwasbestendig is. Bij wasbaar behang kunt u bijvoorbeeld verse behanglijm nog net opdeppen. Superwasbaar behang kunt u met een lichte zeepoplossing afwassen.

Schrobbestendigheid:
Alles over behang soorten 5

Behang met deze symbolen kan heel wat hebben. Wateroplosbare vlekken kunt u met een licht schuurmiddel verwijderen. Van intensief schrobbestendig behang kunt u praktisch elke vlek nog verwijderen.

Lichtechtheid:
Alles over behang soorten 6

Hoe minder een behang tegen licht is bestand, hoe sneller de kleuren verbleken. Of het vergeelt in de loop der tijd bij direct zonlicht. Het meeste behang heeft tegenwoordig minstens een goede lichtechtheid (middelste symbool).

Stortend plakken:
Alles over behang soorten 8

Elke 2e baan wordt op z’n kop geplakt. U plakt het behang afwisselend in de beide pijl-richtingen.

Duplex:
Alles over behang soorten 7

Bij duplexbehang is een tweede papieren dragerlaag aangebracht. Daardoor wordt bijvoorbeeld structuurbehang steviger.

Nog meer informatie over behangen.