Een boorstandaard voluit: boormachinestandaard. Een apparaat waarin een elektrische boormachine kan worden bevestigd, zodat deze de functie van een kolomboormachine krijgt. De standaard kan door middel van klemmen op een tafelblad of op een werkbank worden bevestigd, dan wel permanent met schroeven of bouten daarop gemonteerd.

Door middel van de hefboom van de boorstandaard wordt de machine naar beneden bewogen; wanneer de hefboom wordt losgelaten gaat de machine onder druk van de ingebouwde veer weer omhoog.

Voor serie- en precisiewerk is de boorstandaard een handig accessoire, vooral indien hij is uitgerust met een maatindeling en een boordiepte-instelling.

Boorstandaard

De belangrijkste onderdelen van de standaard zijn de werktafel (waarop het werkstuk kan worden gelegd en zo nodig vastgeklemd), de kolom (waarlangs de ingespannen machine heen en weer wordt bewogen) en de klem waarin de machine wordt aangebracht.

Veel boorstandaards zijn universeel, hetgeen betekent dat ze voor (nagenoeg) alle boormachinemerken gebruikt kunnen worden. Voor machines met een afwijkende halsuitvoering zijn speciale spanramen verkrijgbaar die het inspannen van dergelijke machines mogelijk maken; ook bestaan er speciaal voor dit soort machines geschikte standaards, al dan niet door de boormachinefabri-kant geleverd. Het meest gangbare type is de verticale boorstandaard; een horizontale wordt ook wel opspanbok genoemd. Behalve voor boren in vaste machineop-stelling is de boorstandaard ook geschikt voor andere bewerkingen, zoals frezen. Voor dat doel wordt op de werktafel een frees-hulpstuk (geleider) bevestigd.