Tenzij er dure materialen zijn gebruikt, is de gemiddelde levensduur van een dak met bitumen bedekking zo’n tien tot vijftien jaar. Als een dergelijk dak het begeeft, heeft reparatie weinig zin en moet u de bedekking vernieuwen. Wel kunt u kleine reparaties uitvoeren en zo de levensduur verlengen. Als u dat niet doet, kan lekkage optreden, waardoor het onderliggende hout gaat rotten. Zorg er wel voor dat het dak goed droog is als u de klus “Lekkage plat dak repareren “gaat uitvoeren.

Een scheur, blaas of losse zoom repareren

Als een plat dak lekt, kan dat komen door een kleine beschadiging in de bitumen dakbedekking. Zo’n beschadiging kunt u vrij gemakkelijk zelf repareren.

Stap 1
Borstel eerst alle losse grind in de omgeving van de beschadigde plek weg. Maak indien nodig het bitumen zacht met een heteluchtpistool. Borstel en schraap dan ook alle vuil en mos en dergelijke weg.

Stap 2
Maak op de plaats van de beschadiging een kruislingse insnede in de dakbedekking. Snijd met een stanleymes een kruis in de bitumen dekbeddekking

Stap 3
Til de vier flappen op en maak de plek eronder goed schoon en droog gebruik daarvoor zo nodig een heteluchtpistool. Breng met een plamuurmes een dikke laag bitumen reparatie aan op de vrijgekomen ondergrond. Duw hierna de flappen terug en druk de randen van de scheur, blaar of zoom omlaag, bijvoorbeeld met een behangkantroller.

Stap 4
Als een scheur niet helemaal gesloten kan worden, gebruik dan polyester- of metaalband om de reparatie te verstevigen. Breng dan een extra laag reparatiekit aan over het gerepareerde oppervlak. Leg over de laag reparatiekit een paar stroken polyester- of metaalband om de reparatie te beschermen en af te dichten. Druk deze stroken in de reparatiekit met behulp van het behangkantroller.

Stap 5
Dek de polyester mat af met reparatiekit. Strooi leislag over de reparatie. De leislag beschermt het gerepareerde deel, tevens maakt het de reparatie bijna onzichtbaar.

Een nieuwe afwerklaag aanbrengen, en steenslag of leislag vervangen

Wanner het totale dak oppervlak wel een opknap beurt kan gebruiken, kunt u een nieuwe afwerklaag van emulsie of het vloeibare rubber aanbrengen.

Stap 1
Veeg het hele dak schoon en behandel het met een schimmelbestrijdingsmiddel en voer plaatselijke reparaties uit.

Stap 2
Breng emulsie of het vloeibare rubber op het oppervlak aan. Dat doet u door het uit de verpakking te gieten en het met een zachte borstel of bezem te verspreiden. Verwijder spatten met een spons en oplosmiddel. Bij sommige bitumineuze emulsies moet u eerst een voorbehandelings laag aanbrengen; bij vloeibaar rubber is maar één behandeling nodig.

Stap 3
Breng weer grind op als de emulsie of het rubber droog is. Neem nieuw grind als het oude vuil is of zijn glans heeft verloren: het doel van grind op een plat dak is om het dak koel te houden door het zonlicht te reflecteren.

Lekkage bij de verbinding met een muur

De verbinding tussen een plat dak en een muur beschadigt erg gemakkelijk, waarna er water doorlekt. De juiste manier van afdichting is met loodslabben, ingebracht in een horizontale voeg van de muur. Als de afdichting een specielaag is, of als een loodslab kapot is, is de eenvoudigste oplossing het gebruik van een zelfklevende afdichtband. Kies het soort band dat voor deze toepassing geschikt is.

Stap 1
Maak de te behandelen oppervlakken goed schoon en voer de eventueel vereiste voorbehandeling uit. Pas bij poreus dakvilt en loodslabben eerst een voorbehandelingsmiddel toe.

Stap 2
Rol het afdichtingsband uit, verwijder het papier en druk de tape eerst met uw vingers. Draag daarbij stevige handschoenen, want dit kan een geklieder worden. De tape kan zo nodig met een schaar worden afgeknipt.

Stap 3
Rol een behangkantroller stevig over de randen zodat een goede hechting ontstaat.