Als het woord ‘verbouwing’ valt, dan wordt al snel gedacht aan verbouwingen in huis. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer of het aanpassen van de slaapkamers. Dat zijn stuk voor stuk projecten die het wooncomfort kunnen vergroten. Bij een dakrenovatie lijkt dat op het eerste gezicht misschien niet zo, maar schijn bedriegt. Een dakrenovatie is juist bij uitstek een project dat de moeite waard is. Maar wat zijn de mogelijkheden?

Dakrenovatie

Dak behouden of niet?

Een dakrenovatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Om de mogelijkheden goed uit elkaar te houden, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de dakbedekking (pannen, platen), de dakconstructie (sporen, balken) en een onderdak (een ‘dak’ onder de dakbedekking en boven de constructie).

Als de dakbedekking in redelijke conditie is, dan kan ervoor gekozen worden om de dakbedekking te behouden. De renovatie bestaat dan bijvoorbeeld uit het vervangen van zwakke pannen. Dit is een relatief snelle oplossing, maar deze oplossing levert ook relatief weinig op. De meeste oudere daken beschikken namelijk nog niet over een onderdak. Dat onderdak heeft een sterke isolerende waarde. Als de dakbedekking niet meer in optimale conditie is, is het ook mogelijk om eventuele zwakke punten in de panlatten of constructie te herstellen én de dakbedekking te vervangen. Dat kan door direct een nieuw onderdak te plaatsen en daar de nieuwe dakbedekking op te plaatsen.

‘Zonde van de pannen’

Veel mensen vinden het moeilijk om te kiezen tussen het behouden van de dakbedekking of deze vervangen, zeker als het gaat om dakpannen. Het is daarbij belangrijk om in de gaten te houden dat pannen – zeker wat betreft ongeglazuurde exemplaren – door de jaren heen schade oplopen. Die schade hoeft niet altijd zichtbaar te zijn, maar kan er wel voor zorgen dat de pannen poreus worden. Dit kan na verloop van tijd weer leiden tot lekkages.

Overweeg andere dakbedekking

Als u wel tot de conclusie gekomen bent dat het vervangen van de dakbedekking nog niet zo’n gek idee is, dan zijn er ook verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor dezelfde soort dakbedekking, maar u kunt ook gaan voor iets totaal anders. Let altijd op de stijl van de bestaande dakbedekking, de stijl van het huis en de stijl van de omgeving. Vraag bij de leverancier van het dakmateriaal naar referentieadressen, zodat u precies kunt zien hoe bepaald materiaal er op een dak uitziet. Dat kan soms weer een hele andere indruk geven.

Schenk extra aandacht aan isolatie

We noemden net al even kort het onderdak als extra vorm van isolatie. Als u een dakrenovatie plant, denk dan goed na over extra isolatie. Door speciale dakpanelen te gebruiken, kunt u uw huis aanzienlijk energiezuiniger maken. Dat bespaart veel geld op de energierekening, zorgt voor meer wooncomfort en maakt het huis weer aantrekkelijker voor een eventuele verkoop. Een aantal voorbeelden van speciale dakpanelen zijn te vinden via Hardeman Isolatie. Informeer wel altijd even naar de mogelijkheden voor uw dak, om tot het beste rendement te komen.