Wanneer je gaat klussen in huis, heb je verschillende apparaten en materialen nodig. Gaten boren bijvoorbeeld, doe je met een boor. Wel hangt het er vanaf in wat voor soort muur je dit gaat doen, want een gewone boor is niet voor alle muursoorten geschikt. Moet je boren in een harde steensoort zoals beton? Dan heb je hier een klopboormachine voor nodig. Wat dit precies is, en welke andere boormachines er nog meer zijn, lees je in dit artikel.

Hoe werkt een klopboormachine?

De naam van deze machine is te danken aan de beweging die hij maakt. Het apparaat boort namelijk door middel van een kloppende op- en neerwaartse beweging. Hierdoor kan hij meer kracht zetten, waardoor deze boor uitermate geschikt is voor zwaardere werkzaamheden. Een normale boor kan namelijk niet gebruikt worden in bijvoorbeeld beton, dan zal de boor binnen korte tijd afbreken.

Een groot voordeel van de klopboormachine is dat hij ook gebruikt kan worden in zachtere materialen, door middel van de normale stand. Je hoeft dan dus niet ook nog een normale boor te kopen, wat weer kosten bespaard. Het nadeel is echter wel dat een klopboor veel meer lawaai maakt in de klopstand.

Waar moet je aan denken?

Voordat je gaat boren is het altijd goed om naar het materiaal te kijken, om zo te bepalen welke boor je nodig hebt. Ga je boren in beton of een harde steensoort? Zet dan de klopfunctie aan. Wil je de boor alleen gebruiken voor het boren in gips of hout? Dan zet je de klopfunctie het beste uit. Doe je dit niet, dan kunnen de gaten te groot worden of kan het materiaal beschadigd raken. Controleer ook altijd de koppel en de versnelling voordat je aan de slag gaat. De eerste versnelling wordt altijd gebruikt voor het schroeven, de tweede versnelling voor het boren.

De instellingen voor de koppel zijn afhankelijk van het materiaal, de diameter van de boor en welke boor je gebruikt. Wel is het zo dat, hoe kleiner de boordiameter is, hoe hoger de koppel. Hoe harder het materiaal, hoe lager de koppel. Houd er wel rekening mee dat je minder nauwkeurig kunt boren op het moment dat je sneller gaat boren.

Andere boormachines

Een gewone boormachine is dus minder sterk als een klopboor, dat heb je hierboven kunnen lezen. Deze is dan ook vooral geschikt voor zacht materiaal zoals een gipswand of een houten plaat. Maar er is ook nog een boormachine die sterker is dan de klopboor, dat is de boorhamer. Moet je gaan boren in harde steensoorten of dik beton? Dan is dit de beste keuze. De boorhamer heeft namelijk niet alleen een roterende beweging, maar ook een hamerfunctie. Dit zorgt ervoor dat hij ook pulserende bewegingen maakt, waardoor je makkelijker door harde steensoorten en beton heen komt.