Leidingen die door niet-verwarmde ruimtes (zoals een kruipruimte of een zolder) lopen, staan warmte af aan de omgeving. Om warmteverlies tegen te gaan en energie te besparen, kunt u uw deze leidingen isoleren.
Leidingsisolatie werd vroeger alleen in de industrie toegepast. Maar ook in woningen biedt leidingsisolatie ook voordelen. De warmte van CV-buizen en warmwaterleidingsbuizen kan er veel beter door vastgehouden worden. Dat geeft een besparing. Bovendien wordt de kans dat leidingen bevriezen, op deze manier aanzienlijk kleiner.
Open en bloot liggende CV-buizen en warmwaterleidingen stralen warmte af. Dat is nadelig als de leidingen door onverwarmde ruimten lopen, want het betekent een aanzienlijk warmteverlies. CV-leidingen in koude ruimten (zoals de garage, de schuur, de bijkeuken, een tochtige gang en de overloop) kunnen dan ook maar beter worden geïsoleerd. Hetzelfde geldt voor CV-leidingen onder de vloer. Zowel de aanvoer- als retour-leiding van de centrale verwarming wordt van isolatie voorzien. Ook voor warmwaterleidingen heeft isolatie nut, zeker als het tappunt bijvoorbeeld in de keuken zit en de boiler op op zolder.
Tot slot kunnen we ook koudwaterleidingen isoleren. Dat moet zeker gebeuren op al die plaatsen waar koudwaterleidingen door onverwarmde ruimten lopen en er kans op bevriezing bestaat. Besteed ook aandacht aan plaatsen waar koudwaterleidingen dan wel door enigszins verwarmde ruimten gaan, maar bijvoorbeeld tegen een koude gevel op het noorden zitten.
Leidingen isoleren, materialen
Er zijn diverse materialen om mee aan de slag te gaan. De goedkoopste oplossing voor leidingisolatie, is minerale wol. U kunt een rol minerale wol aanschaffen en deze eventueel verknipt tot stroken of banen om de leiding wikkelen. Met tape zet u de banen vast. Zeker als u 8 cm dik isolatiemateriaal gebruikt en u de banen elkaar laat overlappen, hebt u er de beste leidingisolatie aan.
Houdt u van een wat nettere aanpak, kies dan voor pijpschalen. Pijpschalen worden vaak gemaakt van kunststofschuim, -foam of special rubber, dit rot niet en is vochtbestendig. U kunt het kant-en-klaar kopen, speciaal voor leidingen in diverse diameters. Zorg ervoor dat u een kwalitatief goede isolatiemantel koopt, zodat het warmteverlies tot een minimum beperkt blijft. Koppelingen worden gemaakt met lijm of tape. De wijze waarop de leidingen sluiten, kan verschillen. Er zijn er die worden dichtgeplakt met speciale lijm. Andere hebben een snelsluiting van nylon, een schuif- of een haakprofiel. Omdat de pijpschalen isolatie wel goed om de buizen moeten passen, moet u de buisdiameter van de te isoleren leidingen goed opmeten.
Leidingen isolatie aanbrengen
Stap 1
Het isolatiemateriaal voor leidingen brengt u als eerste aan op een recht stuk van de leidingen.
Stap 2
Wanneer u bij een bocht komt, snijdt u het materiaal in een hoek af. Het is te snijden met een stanleymes. Het materiaal dat vanaf de andere kant over de bocht komt, snijdt u ook in een hoek af, zodat de twee stukken precies tegen elkaar aangezet kunnen worden.
Stap 3
Druk de twee schuine kanten stevig tegen elkaar. Plak de naad dicht met isolatietape.