De trap is een grote blikvanger in een huis en domineert gewoonlijk de ruimte waarin hij staat. Uw trap bezit misschien niet de lange, vloeiende lijnen van een trap uit een landhuis, maar zal zeker ook niet lelijk zijn, en dus is het zinnig zijn pluspunten naar voren te halen. In oudere huizen zijn dit misschien wel de sierlijk gedraaide balusters (de spijlen die de trapleuning verbinden met de trapboom, de balk die de buitenrand van de trap ondersteunt) en de grote stijlen aan het begin en eind van de trapleuning. Deze zijn meestal van hout en lenen zich dan ook goed voor verven en beitsen.
De trap zelf was bijna altijd gemaakt van goedkoop hout of beton, hij was zelden bedoeld om gezien te worden. Houten treden en stootborden in goede conditie kunnen worden gebeitst of versierd met geschilderde motieven. Pas op, met lak en hoogglans aangezien ze hierdoor glad en gevaarlijk worden.
De meeste mensen kiezen voor bekleding, omdat hierdoor geluiden worden gedempt. Kies dichtgeweven materialen met een korte pool, omdat hier het minste vuil en stof in blijft zitten. Sisal is misschien wel het geschiktst van de natuurlijke bekledingen die er momenteel zijn, en tegenwoordig in vele kleuren verkrijgbaar. Tapijtliefhebbers kiezen bij voorkeur voor een mengsel van wol en nylon of polypropyleen met een pool die in één richting loopt of een ribtextuur heeft.
De gang of hal in een modern gebouw is vaak een dubbelhoge ruimte waarin de trap een attractief bouwkundig element vormt; hij kan echter ook in een grote woonruimte zijn geplaatst. Om te voorkomen dat de trap zijn omgeving overheerst, wordt hij vaak van materialen gemaakt die bijdragen aan een transparante sfeer, zoals een nauwelijks aanwezige metalen leuning, opengewerkte treden en een balustrade van draad.
Ook hier staat de veiligheid voorop. De treden moeten bedekt zijn met of gemaakt zijn van een materiaal met een geschikte textuur, zoals geperforeerd metaal en rubber. Bovendien moet het onmogelijk zijn dat kinderen tussen de spijlen door glippen.