Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Toverhazelaar

Toverhazelaar

De aparte toverhazelaars ontlenen hun sierwaarde vooral aan de zeer vroege bloei in de winter. De op losse, enigszins verkreukelde kwasten lijkende bloemen geuren zacht. Bij vorst en sneeuw rollen de bloembladeren zich volledig op, om op dagen met mooi weer open te gaan. De vrij grove bladeren verschijnen pas na de bloei en lijken sterk op die van de gewone hazelaar. De enigszins knoestige vruchten doen aan noten denken. Ze springen in het najaar met een plof open om het zaad eruit te slingeren. In het najaar verkleuren de bladeren stralendgeel, oranje of rood.

 • Hamamelis mollis bereikt een hoogte van 3-5 m en wordt meestal nog wat breder. Belangrijke rassen zijn ‘Brevipetala’ met kleine, oranjegele, dicht bij elkaar zittende bloemen en ‘Coombe Wood’ die opvalt door de zeer aangenaam geurende, spinachtige, goudgele bloemen.
 • Hamamelis japonica blijft met 3 m hoogte wat kleiner. Een uitstekend ras is ‘Zuccarina’ met gele bloemen.
 • Hamamelis x intermedia is een kruising tussen H. mollis en H. japonica. Een prachtig wijnrood bloeiend ras is ‘Diane’. Oranje tot koperkleurige bloemen hebben ‘Orange Beauty’, ‘Feuerzauber’, ‘Jelena’ en ‘Ruby Glow’. Gele bloemen hebben ‘Pallida’, ‘Arnold Promise’, ‘Barmstedt Gold’ en ‘Westerstede’.
 • Hamamelis vernalis heeft kleinere bloemen en is daarom minder in de tuin vertegenwoordigd. De planten worden slechts 2 m hoog en tooien zich in het najaar met prachtige kleuren.
 • Hamamelis virginiana is de uitzondering tussen de toverhazelaars. De lichtgele bloemen verschijnen namelijk al in het najaar, tegelijk met het afvallen van de bladeren. De struiken groeien rechtop en bereiken een hoogte van maximaal 5 m.
Toverhazelaar Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Januari, Februari, Maart, April
  Bijzonderheden: Geurend, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot: 5 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Hamamelis

De standplaats van de Toverhazelaar

Toverhazelaars komen het mooist tot hun recht als ze solitair worden geplant. In de voortuin bieden de vroege bloemen in de winter een vriendelijke aanblik. Op een plaats naast het terras kunt u de vroege bloei en stralende najaarskleuren goed bewonderen. Tegen de achtergrond van donkere, altijd groene houtige gewassen komen de bloemen het mooist uit.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Verwijder de dennentakken en breng in de wortelzone compost aan. Dit bevordert het leven in de grond en zorgt voor voedingsstoffen. Vanaf mei versnipperde boomschors verdelen op de grond, om de bodem in de zomer koel en vochtig te houden. Geef toverhazelaars in perioden van droogte royaal water, zodat de wortelzone van de struiken niet uitdroogt. Zodra de planten de bladeren hebben verloren, bevinden ze zich in de rustfase. Dit is een gunstige tijd om te planten. Daarna de wortelzone tegen vorst afdekken met dennentakken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het najaar jonge containerplanten. Deze wortelen beter in dan oude en zijn bovendien voordeliger. Koop nooit oude of zeer grote planten. Plant toverhazelaars bij voorkeur niet in het late voorjaar en ook niet midden in de zomer. Toverhazelaars groeien traag en meestal sterk in de breedte. Hou hiermee al bij het planten rekening. Kies de definitieve standplaats met beleid. Oudere en ingewortelde exemplaren zijn niet zo goed te verplanten. Zon tot halfschaduw. Toverhazelaars gedijen in de zon en halfschaduw. Doorlatende grond. De planten hebben koele, vochtige en humusrijke grond nodig. Ze zijn niet bestand tegen kalk en stilstaand water rond de wortels. Toverhazelaars zijn in het algemeen ongevoelig voor ziekten en plagen. Als in de zomer de stevige bladeren omlaag hangen of zelfs licht opgerold zijn, heeft de plant onder watergebrek te lijden. Geef in dat geval direct veel water en dek de grond af met mulch. Zo blijft de grond vochtiger.

Aanbevolen berichten