Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Eenjarige phlox

Eenjarige phlox

Eenjarige phlox vormt dichte bloeiwijzen van ronde of stervormige bloemen in diverse prachtige tinten, veelal met een lichter of donkerder hart. Naast de overal bekende, compact en laag groeiende rassen zijn er ook nog 40-50 cm hoge grootbloemige rassen. Kenmerkend voor alle rassen zijn de kleverige, behaarde bladeren die rond de stelen zijn ingeplant.

Er is een bijzonder groot aanbod aan laagblijvende rassen. Het record staat op naam van de slechts 10 cm hoge groep ‘Dolly’, die in zes afzonderlijke kleuren en gemengd verkrijgbaar is. Het gevuldbloemige, zachtroze ras ‘Chanal’ wordt eveneens slechts 10-15 cm hoog. De serie ‘Beauty’ (in zes afzonderlijke kleuren en gemengd), ‘Palona’ (drie kleuren) en ‘Wagners Fantasiemischung’ wordt 15-20 cm hoog. De ‘Cecily’ groep valt op door witte harten. ‘Sternenzauber’ en ‘Petticoat’ daarentegen hebben stervormige bloemen. Al deze rassen worden 15 tot 20 cm hoog.

De hoge rassen worden 40-50 cm hoog. Naast ‘Bianca’ (wit),‘Nadine’ (roze met een wit hart), en ‘Nina’ (roze met donker hart) is het ‘Grandiflora’ mengsel aan te bevelen.

Eenjarige phlox Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Bodembedekker
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Phlox drummondii

De standplaats van de Eenjarige phlox

Deze eenjarige planten zijn gebaat bij zon en voedselrijke grond. De lage rassen en de mengsels passen goed in borders en perken. Ze zijn fraai als omlijsting, maar ook als een groot tapijt van bloemen. In de rotstuin zorgen ze de hele zomer voor prachtige kleuraccenten. Bijzonder mooi zijn ze ook in potten en kuipen op het balkon, terras of de daktuin. De hogere planten passen goed in kleurrijke borders of perken, waar hun levendige tinten fraai tot uitdrukking komen en ook nog eens houdbare snijbloemen opleveren. Plant deze phloxen steeds in groepen, zodat hun kleuren goed tot hun recht komen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai van maart tot mei binnenshuis of in de koude bak. Zaai enkele keren, om de twee tot drie weken, om de bloeiperiode te verlengen. De zaailingen mogen in de tweede helft van mei in de volle grond worden geplant. Bij droog weer regelmatig gieten. Geef om de vier weken vloeibare mest met een verhoogd aandeel kali. Eenjarige phlox heeft een relatief korte bloeitijd. Als de bloemen uitgebloeid zijn, deponeert u ze op de composthoop. Vul de open plekken op met bloembollen of tweejarige planten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voorjaar zaad of vanaf half mei jonge, gezonde, zo compact mogelijke planten. Koop nooit oud zaad of reeds bloeiende planten. Koop ook zeker geen planten met vergeelde bladeren. Snij van de hoge rassen bloemen voor de vaas. Daarmee bevordert u een nabloei. Eenjarige phlox moet bij een koele temperatuur worden gezaaid. Als de temperatuur van de grond hoger ligt dan 24°C, kiemt het zaad niet. Volle zon. Eenjarige phlox bloeit het best in een niet te vochtige zomer met veel zon. Vruchtbare, doorlatende grond, die niet pas bemest mag zijn.Te veel stikstof resulteert in planten met zwakke, dunne stengels. Bij droog en warm weer kan eenjarige phlox door echte meeldauw worden aangetast. Op de bladeren, stelen en bloemen ontstaat dan een witte, poederachtige aanslag. Bestrijding is niet mogelijk. Aangetaste planten moeten worden verwijderd en vernietigd. Geef preventief bij droogte royaal water.

Aanbevolen berichten