Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Oesterzwam

Oesterzwam

Zoals alle paddenstoelen hebben ook de oesterzwammen geen bladgroen en zijn zij aangewezen op voedingsstoffen die door andere levende organismen zijn aangemaakt. De oesterzwam behoort tot de als saprofieten levende zwamsoorten, die zich voeden met afgestorven organisch materiaal. In de vrije natuur groeien ze op oud hout van loofbomen. Maar kwekers kwamen er spoedig achter dat ze zeer goed en zelfs veel sneller op speciaal behandeld stro groeien.

Wilde paddenstoelen vermenigvuldigen zich door sporen, maar de kweker ent zijn substraat met het zogenoemde paddenstoelenbroed: de zwamvlokken worden op een steriel voedingssubstraat, zoals bijvoorbeeld graankorrels, gebracht en hierop gekweekt.

Goed paddenstoelenbroed moet vrijwel volledig met de witte zwamvlokken zijn begroeid. Het broed kunt u het beste kort voor de entdatum kopen, omdat het in de koelkast slechts korte tijd goed blijft. Per strobaal heeft u ongeveer 1 liter broed nodig. Hygiëne is een allereerste vereiste bij het voorbereiden en enten van de strobaal. Zo kunt u ziekten voorkomen.

Oesterzwam Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Het hele jaar, Afhankelijk van soort
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Schaduw
  Grond:
  Hoogte tot: 20 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Pleurotus ostreatus

De verschillende oesterzwam types 

De teeltstammen van de winteroesterzwam komen uit onze inheemse oesterzwam voort. Dit type wordt zo genoemd, omdat het bij temperaturen tussen de 4 en 15°C vruchtlichamen vormt. Daardoor kan deze zwam van het najaar tot het voorjaar geoogst worden. Winter-oesterzwammen zijn grijs, staalblauw of donkerbruin.

Het vlees is dik en stevig. De zomeroesterzwam is een vanuit Florida geïmporteerde stam. Deze variëteit vormt vruchtlichamen bij temperaturen van 15 tot 25°C. Stijgt de temperatuur in de zomer boven de 28°C, dan stopt het groeiproces. Zomer-oesterzwammen hebben mals vlees en zijn lichtbruin tot geelachtig, soms bijna wit van kleur.

Als jaarrondtype wordt een verwante soort van de oesterzwam aangeboden: Pleurotus pulmonarius. Deze kan vruchtlichamen vormen bij 6 tot 28°C. De hoeden zijn licht- tot donkergrijs en verschijnen vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar.

De oesterzwam heeft nog enkele andere welsmakende familieleden: Pleurotus cornucopiae komt bij ons in het wild voor en wordt in het verre Oosten gecultiveerd. Ook Pleurotus columbinus komt bij ons in de natuur voor. Bij beide soorten zal het echter nog even duren, voordat de hobby paddenstoelenkweker ze zelf kan kweken.

Tip: Oesterzwammenbroed is niet in elk tuincentrum verkrijgbaar. Informeer dan bij de vakhandel voor de professionele tuinbouw. Postorderbedrijven en sommige tuincentra bieden ook kant-en-klare setjes met uitvoerige gebruiksaanwijzing aan.

Lange stelen en trechtervormige hoeden duiden op een te hoge concentratie kooldioxyde door het afdekken met folie. Zorg in dat geval voor frisse lucht.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Ent de zwamvlokken in mei/ juni in het stro als u de zomeroesterzwam wilt kweken. Gaat het om de winteroesterzwam of het jaarrond type, dan ent u van juli tot september respectievelijk van het voor- tot het najaar. Na drie tot vijf weken zijn de zwamvlokken door de gehele strobaal heen gegroeid. Bij stro dat in het najaar is geënt, kan dit echter tot het voorjaar duren. Alle zwamvlokken zijn winterhard. Oogst de zwammen door ze dicht bij de strobaal af te snijden. Het zomertype vormt de paddenstoelen bij temperaturen beneden de 28°C, het wintertype op vorstvrije dagen van het najaar tot het voorjaar, het jaarrondtype het hele jaar op alle vorstvrije dagen. Zie voorjaar. Zie voorjaar.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop op graankorrels gekweekt, schimmelvrij oesterzwambroed. Tussen de korrels moeten witte zwamdraden zichtbaar zijn. Koop nooit op stro gekweekt oesterzwambroed, want dat groeit veel slechter. Dek de strobaal met de oesterzwammen bij langdurige regen af met licht geperforeerde folie. De leeg geoogste balen zakken erg in elkaar. Het stro kunt u in de tuin nog als afdekmateriaal gebruiken. Schaduw. Oesterzwammen hebben een plaats in de schaduw nodig. Bij temperaturen boven de 30°C sterven de zwamvlokken af. efermenteerde stro. Hierop groeit de zwam het best, omdat bacteriën er niet op gedijen. Een aantasting door een schimmelziekte is te herkennen aan groenblauwe of roodbruine plekken. Let er bij het kopen op, dat het broed alleen witte zwamvlokken bevat. Bewaar het broed in de koelkast en werk zo hygiënisch mogelijk bij het fermenteren.

Aanbevolen berichten