Dragon is een meerjarige vaste plant, die tot 1,5 m hoog kan worden en vol en vertakt groeit. Voor de tuin van de meeste gezinnen zijn een of twee exemplaren voldoende. Dragon bevat zowel oliën als looi- en bitterstoffen in uiteenlopende samenstellingen.

Russische dragon (Artemisia dracunculus ssp. dracunculoides) groeit sterk en stelt weinig eisen, maar is ook minder aromatisch dan de Franse. U kunt de planten door zaad vermeerderen. De geurende, lancetvormige bladeren zijn behaard. De onopvallende geelgroene bloemen verschijnen in pluimen van augustus tot oktober.

Franse dragon (Artemisia dracunculus ‘Sativa’) is bijzonder aromatisch, maar heeft een warme en beschutte plaats nodig. De lancetvormige bladeren zijn glad, de planten krijgen in ons klimaat meestal geen bloemen en geen zaad. Maar u kunt ze door deling of stekken vermeerderen.

Dragon Eigenschappen

Oogstperiode:

    Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

    Geurend, Eetbare delen

Standplaats:

    Zon, Halfschaduw

Grond:

    Voedselrijk, Humusrijk

Hoogte tot:

    1,5 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Artemisia dracunculus

 

Dragon in kuipen en in de keuken

Dragon in de tuin is een lang leven beschoren. Bij het kweken van dragon in kuipen moet u met het volgende rekening houden, als u de planten enkele jaren in leven wilt houden.

Kies een grote kuip of bak. Neem goede, humusrijke aarde. Een deugdelijke drainage op de bodem is zeer belangrijk, want de wortels hebben veel zuurstof nodig en verdragen geen overtollig, stilstaand water. Anderzijds hebben ze gelijkmatig vochtige grond nodig en mag de aarde nooit volledig uitdrogen. Geef daarom regelmatig water. Voor dragon in kuipen is een plaats in de halfschaduw beter dan een plek in de volle zon, waar de planten snel kunnen uitdrogen. In de diepe schaduw echter kan het kenmerkende aroma van dragon zich niet volledig ontplooien. Het is handig als de kuip of bak gemakkelijk vanuit de keuken is te bereiken. Oogst doorlopend veel bladeren en scheuten, zodat de plant niet te breed wordt.

In de winter kan de plant in de tuin blijven. Maar dan moet u de kuip wel op een beschutte plaats zetten en met dennentakken beschermen. Na twee of drie jaar wordt de plant minder mooi en geleidelijk kaal. Dan kunt u haar delen en opnieuw oppotten of u kunt stekken snijden en nieuwe planten opkweken.

In de keuken kunt u dragon het beste zo vers mogelijk gebruiken, omdat een deel van het aroma bij het drogen verloren gaat. De smaak van Russische dragon is licht bitter en doet wat aan kervel denken, die van Franse dragon is zeer kruidig en anijsachtig. Beide ontwikkelen hun volledige aroma pas vanaf het tweede jaar. Het kruid kan aan salades worden toegevoegd, maar ook aan azijn of kruidenboter. Bij het inmaken van augurken is dragon eveneens een smakelijke toevoeging. Verder passen de blaadjes goed bij gevogelte, bij vis- en vleesragoüts en in sauzen bij wild en gemarineerd, gebraden vlees.

Wetenswaardig: Dragonazijn kunt u gemakkelijk zelf maken door vers geoogste takjes in milde wijnazijn te leggen. Een pikante kruidenazijn ontstaat als u er daarnaast nog wat rozemarijn, laurierbladeren en dille aan toevoegt.

In een gemengde cultuur gedijt dragon zeer goed met lavas of salie. Houd er echter rekening mee dat elke plant veel ruimte nodig heeft.

Tip: Voor de vermeerdering door stekken snijdt u in de vroege zomer ongeveer 8 cm lange toppen van de plant. Laat de stekken wortelen in een pot met zaaiaarde. Dek de pot af met een plastic zak en zet hem in de schaduw. Zodra de stekken uitlopen de plastic zak verwijderen. In het najaar in de tuin planten.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Verwijder van ingewortelde planten de winterbescherming en bedek de grond met mulch. Kuipen met dragon mogen nu naar buiten. Gekochte jonge dragon in de tuin planten. Russische dragon in april in de volle grond zaaien, de jonge planten later op 30 cm afstand uitdunnen of omplanten. Oogst doorlopend verse bladeren en gebruik deze direct. Bij droogte gieten, de grond met mulch bedekken. Begin november de vaste planten tot 10 cm boven de grond terugsnijden en aanaarden. In koude streken met takken of stro afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar vers zaad of krachtige jonge planten van de Russische of de Franse dragon. Koop nooit oud zaad en neem geen zakjes met een zaaidatum die al is verstreken. Koop ook geen planten met ziektesymptomen. Door deling van de wortels kunt u dragon in het late najaar of in het voorjaar vermeerderen. U kunt in de zomer ook stekken nemen. Na vier jaar is het goed de planten een andere plaats te geven, om bodemmoeheid te voorkomen. Zon tot halfschaduw. Vooral de Franse dragon heeft een warme, tegen de wind beschutte standplaats nodig. Humusrijke, doorlatende grond. Deze moet veel voedsel bevatten, licht vochtig, maar niet doornat zijn. Slap hangende planten staan meestal te droog. Dit kan vooral in droge, zandhoudende grond voorkomen. Geef de planten direct een ruime hoeveelheid water en verbeter de aarde door er veel compost door te werken. Dek de grond ook regelmatig af met mulch.