Bloemen en planten beschermen met folie is de eenvoudigste methode om vroege teelten te beschermen tegen kou, hagel, sterke regen en nachtvorst. De overdag opgewarmde lucht wordt door de folie voldoende vastgehouden, zodat er onder de afdekking een gunstig microklimaat met een verhoogde grondtemperatuur en luchtvochtigheid kan ontstaan.

Bloemen en planten beschermen met folie

Voordelen

  • Vroeger oogsten. Vroege groenten als sla, koolrabi, rammenas en spinazie kunt u ongeveer vier weken vroeger oogsten.
  • Langer oogsten. Groenten onder folie kunnen tot in de winter worden geoogst. Daarnaast kunt u al in de winter voorjaarsbloeiers in bloei brengen onder de folie.

Mogelijkheden

  • Afdekvlies van polyesterweefsel biedt bescherming tegen kou en voorkomt dat insecten eieren op de planten leggen. Dit kan als het nodig is, gewoon over het bed worden geplaatst. Voor het gieten en ventileren moet u het verwijderen.
  • Groeifolie is ideaal voor het afdekken van bedden met vroege groenten. Dit materiaal heeft talloze spleten in de breedte en ‘groeit’ daardoor met de planten mee. Groeifolie kan tot de oogst op de planten blijven liggen, u hoeft het niet te verwijderen bij het gieten. Verbetert het microklimaat, beschermt tegen vorst.
  • Plasticfolie (geperforeerd) bestaat meestal uit polytheen dat bestand is tegen ultraviolette straling en is als enkele of dubbele laag en in diverse lengtes voor tunnels verkrijgbaar. Tunnels van folie zijn al bijna kleine kassen. In de relatief grote luchtvoorraad boven de planten kan veel warmte worden opgeslagen.

Bloemen en planten beschermen met folie

Toepassingen
Een goede verankering in de grond is belangrijk voor iedere afdekking. In de handel zijn speciale houders verkrijgbaar, waarmee u folie en netten kunt bevestigen. Of verzwaar de folie met planken of stenen. Op plaatsen met bijzonder veel wind kunt u de randen ook in de grond ingraven. Controleer de folie zo nu en dan, om er zeker van te zijn dat alles nog goed is bevestigd. Vooral bij harde wind kan de folie kan wegwaaien.

Vanaf half mei moet u het afdekmateriaal verwijderen, omdat de temperatuur eronder bij felle zon te hoog wordt. Tunnels die u voor warmte minnende teelten gebruikt, bijvoorbeeld tomaten, komkommers of paprika, kunt u langer gebruiken, maar moet u in dat geval aan één kant kunnen openen, zodat de planten geventileerd kunnen worden.

Het jaar rond

  • Voorjaar: Afdekking plaatsen, vroege groenten zaaien en direct tunnels van folie plaatsen of afdekken met groeifolie. Daarmee schept u de voorwaarden voor een vroege oogst.
  • Zomer: Ventileren & verwijderen, vanaf half mei kunnen de meeste afdekkingen worden verwijderd (boven). Gevoelige planten die veel warmte nodig hebben, zijn dan nog blij met enige bescherming. Ventileer regelmatig!
  • Najaar: Afdekking plaatsen, u kunt de groeiperiode tot diep in het najaar verlengen door late groenten af te dekken. Folie is ook geschikt als afdekking voor veldsla, andijvie en prei. Deze gewassen kunt u dan de hele winter oogsten.

Extra tips en toepassingen

  • Als de zaailingen verschijnen, moet u erop letten dat de afdekking voldoende los en hoog is, zodat de planten ruimte hebben om te groeien. Speciale groeifolie voldoet aan deze twee eisen.
  • Na de laatste vorst moet u de afdekking verwijderen. Alleen bij zeer gevoelige planten mag deze tot de oogst op haar plaats blijven. Ook in dit geval kunt u voor groeifolie of geperforeerde folie kiezen, omdat deze bij het gieten kunnen blijven zitten.
  • Als bescherming tegen insecten zijn speciale netten verkrijgbaar. Deze worden vooral aanbevolen voor peen en koolsoorten, omdat ze peenvliegen en koolwitjes op afstand houden.
  • Tomaten kunt u vroeger oogsten en leveren meer op als u ze afdekt met speciaal folie. Dit materiaal is als zogenoemde groeizakken verkrijgbaar. Bijzonder aan te bevelen zijn die van geperforeerde folie met afstandsringen, omdat ze ophopingen van warmte tegengaan.
  • Jonge groente- en sierplanten plant u op zeer warme zomerdagen pas ’s avonds, als het minder heet is. Bescherm ze de eerste dagen tegen de zon met behulp van een folie-tent. Leg de folie op stokken die u rond de planten in de grond steekt. Zo blijven uw jonge planten verzekerd van een goede luchtcirculatie.