Er zijn veel tapijt soorten en veelal heeft de keuze van juiste de hoogste prioriteit. Tapijt is immers niet alleen een intensief gebruikte, zachte bekleding van de vloer, door het grote oppervlak is het ook bepalend voor de kleur, textuur en soms ook de patronen in een bepaalde ruimte.
Of de inrichting nog helemaal moet aanvangen of dat alleen het tapijt wordt vervangen, kies in elk geval een soort vloerbedekking die past bij uw leefstijl en aan uw voornaamste wensen zeker ten aanzien van kleur, patroon, textuur, zachtheid, geluidsisolatie, kwaliteit en kosten. Het is per slot een van de grootste en belangrijkste keuzes die u ooit voor uw woning zult moeten maken.
Wie nog nooit vloerbedekking heeft gekocht schrikt misschien even van de vele factoren die bij de aanschaf van belang zijn, vooral door het overweldigende aanbod van tapijt soorten.
Tips voor tapijt kopen
Ga de volgende punten bij uzelf na om er zeker van te zijn dat u alle informatie hebt die nodig is om de juiste keuze te maken.
-
Wil ik kamerbreed tapijt of niet?
Heel veel mensen kiezen kamerbreed tapijt omdat het een gevoel geeft van stijlvolle, geriefelijke luxe. Voor wie op korte termijn gaat verhuizen of een meer karakteristieke vloerbedekking wil, is een groot kleed een praktische oplossing.
-
Hoeveel wil ik besteden?
Koop altijd de beste kwaliteit die u kunt betalen. Zeker bij tapijt is goedkoop duurkoop, want dat vlekt en slijt gauwer. Houd in uw achterhoofd dat u wellicht meer tapijt nodig hebt dan het vloeroppervlak van de ruimte groot is, bijvoorbeeld om langs lastige vormen zoals een schoorsteenmantel te werken.
-
Moet ik geld uitgeven voor het leggen van het tapijt?
Het is altijd verstandig om tapijt te laten leggen door een deskundige, die kan het op de juiste manier aanbrengen waardoor het minder slijt. Veel leveranciers leggen het het voor weinig of geen geld.
-
Waar koop ik tapijt?
Tapijt is verkrijgbaar bij grote warenhuizen, meubelen tapijtzaken en (kleinere) tapijtspeciaalzaken.
-
Hoe koop ik tapijt?
Nieuw tapijt wordt in vier vormen verkocht:
- Per baan – in breedtes van 70 cm, 90 cm, 100 cm en 120 cm waardoor restanten bij het bekleden van gangen en trappen tot een minimum zijn beperkt.
- Kamerbreed is er in tal van breedtes de gangbaarste maten variëren van 1 m tot 4 of 5 m – om het tapijt van muur tot muur te kunnen leggen.
- Vierkante en rechthoekige kleden zijn kleden ter grootte van een kamer met randen die ofwel stevig zijn afgewerkt ofwel bestaan uit franje.
- Tapijttegels zijn kleine vierkanten van tapijt die stuk voor stuk worden gelegd en niet aan elkaar vast zitten. Neem ruim de tijd om de maat te nemen wanneer u bestelt en reken een paar dagen voor de aflevering.
-
Hoeveel tapijt heb ik nodig?
Sommige leveranciers komen met stalen naar uw huis en nemen de maat vóór ze een prijs noemen. Neem zelf thuis de maat, teken een plattegrond met de maten en neem die mee wanneer u showrooms bezoekt. De verkoper kan u dan adviseren wat de beste breedte is om zo weinig mogelijk restanten te hebben, waar eventuele naden het minste opvallen en slijtage vermeden kan worden.
-
Welke soort tapijt heb ik nodig?
Noteer alle vragen die u aan de verkoper wilt stellen ten aanzien van slijtvastheid en veerkracht, vuilwe-rendheid, brandbaarheid, pooldraad en dichtheid. Vraag zo nodig ook of het geschikt is voor een badkamer of keuken.
-
Welke kleur wil ik?
Neem op uw zoektocht langs winkels stalen mee van behang, verf en weefsels om diverse combinaties te kunnen vergelijken. Neem dan een staal van het tapijt mee naar huis om het te kunnen bekijken bij dag- en kunstlicht.
Soorten tapijt
De textuur en kwaliteit van tapijt hangen samen met de manier waarop het is gefabriceerd, de afwerking en de soort rug die is aangebracht. U kunt de pooldichtheid testen door een staal van het tapijt dubbel te vouwen, met de pool naar u toe. Hoe minder van de rug is te zien, des te sterker het tapijt.
Geweven tapijt
Traditioneel zijn de sterkste en duurste tapijten altijd geweven op weefgetouwen. De vezels worden in de rug geweven tot een dichte, sterke pool. Twee tapijt weef technieken worden gewoonlijk gebruikt:
Bij Axminstertapijt is de pooldraad in de rug geweven, een hele rij u-vormige draden achter elkaar per keer. Bij deze weeftechniek zijn allerlei kleuren te verwerken tot heel ingewikkelde patronen, hoewel eenvoudige dessins en effen Axminster tapijt gewilder zijn. De pool is altijd doorgesneden, hij kan kort en glad zijn of lang en franjeachtig.
Bij Wilton tapijt is de pool uit één doorlopende draad geweven en omdat de vezels in de rug doorlopen is het resultaat een dicht geweven, sterk tapijt. Het is leverbaar met een gesneden pooldraad, een lusvormige pooldraad of een combinatie van beiden.
Getuft tapijt
Bij moderne getufte tapijten wordt de draad in de rug gestoken, op zijn plaats bevestigd met latex en uiteindelijk voorzien van een extra ruglaag van weefsel of foam om het tapijt te verstevigen. De pooldraad van getuft tapijt kan gesneden of ongesneden of een combinatie van beide zijn. Getuft tapijt is veel sneller en goedkoper te maken dan geweven tapijt. Daardoor is het vaak goedkoper, maar kan het van dezelfde kwaliteit zijn.
Plaktapijt
Een plaktapijt wordt gemaakt door de pooldraad door middel van verlijming te verbinden met een rug van weefsel of foam. Het levert een gladde, vlakke afwerking, maar is doorgaans alleen leverbaar in effen kleuren.
Tapijttegels
Het zijn vierkante of rechthoekige stukken met afgewerkte randen en een rug van pvc of rubber. Er zijn tapijttegels in vele kleuren en met allerlei afwerkingen, van geribd voor intensief gebruik tot zachtpoli-ge tegels voor de slaap- en badkamer. Wanneer u ze van muur tot muur laat leggen combineren ze de luxe van kamerbreed tapijt met de praktische kanten van een betegelde vloer. Ze zijn in aardige patronen te leggen en u kunt ze afzonderlijk opnemen om ze schoon te maken – mits ze tenminste niet zijn vastgelijmd op de ondervloer. U kunt ze ook op een andere plaats in de vloer leggen om de slijtage over het hele vloeroppervlak gelijkmatig te verdelen en de levensduur van de vloerbedekking te verlengen.
Soorten vezels
De vezels die de tapijtindustrie gebruikt zijn in twee hoofdgroepen te verdelen, natuurlijke en synthetische. De soorten en merknamen zijn op de tapijtlabels en prijskaartjes te zien.
Natuurlijke vezels
Wol is een ideale vezel voor tapijt. Ze is van nature warm, zacht, zeer veerkrachtig en elastisch. Wol is makkelijk schoon te houden, is zelfdovend en eenvoudig te verven, maar wol is ook duur.
Katoen is sterk, maar minder veerkrachtig en elastisch. Het plet gemakkelijk. Kleine katoenen vloerkleden die speciaal voor de bad- of slaapkamer zijn gemaakt kunt u meestal wassen in de wasmachine.
Synthetische vezels
Moderne synthetische vezels zijn zeer sterk en vuilwerend, maar ze zijn nog steeds niet zo veerkrachtig, elastisch en zelfdovend als wol. Hun grootste voordeel is dat ze goedkoper zijn dan natuurlijke vezels.
Polyamide (of nylon) is een van de sterkste synthetische vezels. Maar in onbehandelde staat trekt het vuil aan en is het vatbaar voor statische elektriciteit. De vezels kunnen behandeld worden met een vuilwerend systeem wat het binnendringen van vloeistof voorkomt en ze antistatisch maakt.
Acryl lijkt van alle synthetische vezels het meest op wol; de vezel is zeer elastisch, lichtecht en warmte-isolerend. Meestal is ze ook antistatisch en vuilwerend. Ze wordt steeds populairder als mengvezel met wol of nylon. Polyester is een waterbestendige vezel die eenvoudig schoon te maken is, lekker zacht aanvoelt maar niet zo sterk is als andere synthetische vezels. De stof wordt vooral gebruikt als mengvezel in het poolgaren. Polypropyleen is sterk en zeer slijtvast met een hoge weerstand tegen vlekken en vuil. De vezel wordt vaak gemengd met wol omdat ze anders gauw plet.
Viscose rayon is een goedkope vezel die dan ook niet erg slijtvast, veerkrachtig en vlamdovend is.
Gemengde vezels
Tapijten die van gemengde vezels zijn gemaakt combineren de veerkracht, warmte en het uiterlijk van wol met de slijtvastheid van synthetische vezels. Hoe hoger het percentage wol, des te mooier het tapijt. Een populaire verhouding is 80 % wol op 20 % nylon. Ook andere dierlijke haren, bijvoorbeeld van geiten, worden samen met synthetische vezels tot tapijt verwerkt.
Tapijten structuren
Als we het hebben over de structuur van het tapijt dan hebben we het over de vorm van het poolmateriaal. Het poolmateriaal verschilt per tapijt, de dikte of de fijnheid ervan, gesneden of gelust, en de dichtheid waarin de polen bij elkaar staan. De belangrijkste tapijt structuren hebben we een overzicht van gemaakt.
-
- Frisé -Voor het weven wordt het garen getwijnd of getwist om het tapijt een gestructureerd, elastisch en zeer slijtvast oppervlak te geven.
-
- Velours – Standaard velours tapijt is verkrijgbaar in geweven of in goedkopere tuft-uitvoering. De polen zijn kortgeschoren en doorgesneden.
-
- Bouclé – Tapijt met poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. Zijn de poollussen van ongelijke hoogte spreken we van een ‘hoog/laag bouclé ‘.
-
- Geschoren bouclé – Een lussenpooltapijt met een hoog/laag structuur waarvan bij de hoge lussen de top is afgesneden.
-
- Shag – Tapijt met getwijnde poolgarens, die 2,5 cm of langer zijn. Doet luxueus aan en maar vergt veel onderhoud.
- Berber – Heeft een dichte luspool en is gemaakt van ongekleurde schapewol.
Ondertapijten
Wanneer u beslist een nieuw tapijt aan te schaffen, wilt u er lang plezier van beleven. Een goed ondertapijt beidt vele voordelen.
- Het egaliseren van de ondergrond
- Extra koude-, en warmte isolatie
- Verbeteren van geluid, geluidsreducerend, demping
- Het verlengt de levensduur van het boventapijt
- En geeft u een extra gevoel van comfort
Ondertapijt soorten
- Schuimstof – Alleen bij geringe belasting geschikt. Op viltpapier leggen.
- Vlltpapier – Onder tapijten met schuimrubber of schuimstof rug toe te passen om vastkleven legen te gaan.
- Rubber – Met jute- of papierrug is dit een van de beste onderlagen voor tapijt en traplopers.
- Andere ondertapijten – Hiertoe behoren slijt-bestendig jute, waterdicht PVC, latex en vilt vervangende materialen.
- Vilt – Vroeger gebruikelijk, thans veelal vervangen door rubber- of jute-rug.
Nog meer informatie over tapijt