Er zijn veel soorten schroeven verkrijgbaar en elke schroef heeft zo zijn eigen toepassing. De belangrijkste hebben we op een rijtje gezet.

Schroeven

Voor pluggen en zacht hout gebruikt men houtschroeven. Ze bestaan in diverse vormen en afmetingen. In de regel moet u in hout een gaatje voorboren, maar niet bij de hier afgebeelde varianten: deze houtschroeven bezitten een zelftappende punt en laten zich daardoor met weinig druk indraaien.

Langere houtschroeven hebben geen schroefdraad in het bovenste gedeelte van de schacht. Hierdoor worden twee stukken hout vast op elkaar geklemd. Het nadeel hiervan is dat het hout kan gaan splijten. U kunt dit voorkomen door aan het einde voorzichtig te draaien en op tijd te stoppen

Schroeven 1

Het opschrift (bijvoorbeeld 3,5×20) geeft de dikte en de lengte aan. Boor eerst een iets kleiner gat voor en maak vervolgens met een soeverein- of verzinkboor een verzonken gat dat even groot is als de kop van de schroef. Dan kunt u de schroef zonder problemen indraaien, waarbij de kop verzonken is. Die kunt u eventueel met een kunststof plaatje afdekken.

Een schroef met veel draad zorgt voor een stevige verbinding. De linker schroef heeft bovendien een dubbele draad: de vlakke schroefdraad snijdt eerst in het hout, en de hoger liggende draad zorgt dan voor stabiliteit.

Schroeven 3

Schroeven waarop een moer gedraaid kan worden noemt men ook wel bouten. Ook hierbij is er voor elke gebruiks situatie een passend type. Heel handig zijn de vleugelschroeven, die zonder gereedschap vastgedraaid kunnen worden.

De meeste types bouten zijn er met volledige of gedeeltelijke draad. Het schaftdeel zonder draad kan zo lang zijn als de dikte van het te bevestigen onderdeel. Het vastgeschroefde deel wordt dan direct aangetrokken.

Draadeinden zijn feitelijk lange bouten met schroefdraad maar zonder kop. Hiermee kunnen bijvoorbeeld werkbladen vastgezet worden, of meubels in elkaar gezet worden. Als de schroefstangen in het zicht blijven, kunnen ze ook van messing gebruikt worden.

Schroefhaken (1) zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, groottes en materialen. Schroefogen (2) en veiligheidshaken (3) maken het aanbod compleet. Gleufhaakjes (4) kunnen met een gleufschroevendraaier ingedraaid worden.

Gipsplaatschroeven, zijn roestvrije met een dubbele schroefdraad. Deze worden speciaal gebruikt voor het monteren van gipsplaten. Deze kruiskopschroeven hebben een trompetvormige kop en zijn gemaakt van staal. Op een metalen regelwerk gebruikt u schroeven met een fijn draad, voor houtconstructies is een wat grover schroefdraad beter geschikt.

Metaalplaatschroeven zijn met of zonder zelftappend draad verkrijgbaar. De hoek van de draadgang is zo gekozen dat ze heel geschikt zijn om aluminium en blik vast te zetten.

Om schuttingen, pergola’s en dergelijke te bevestigen heeft u zeskantbouten nodig die stijf in de ondergrond zitten. Zeskantbouten worden altijd geplugd. Samen met een metalen schoen zit de balk muurvast.