Kalkzandsteen: de naam zegt het eigenlijk al. Wordt samengesteld uit een mengsel van kalk en zand dat na samen persen tot stenen of blokken in een ketel onder hoge stoomdruk wordt verhard. De mengverhouding is ongeveer 10% kalk en 90% zand. Als kalk wordt in de kalkzandsteen in het algemeen kluitkalk gebruikt, maar soms ook schelpkalk.

kalkzandsteen lijmblok

Kalkzandsteen heeft reeds jaren geleden de baksteen voor dragende vuil-werk-muren verdrongen. Maar deze steensoort is door de doe-het-zelver, met name voor eenvoudige werkstukken ook goed te gebruiken. In de geschiedenis der bouwmaterialen kan het nog als een jong product worden beschouwd. Worden natuursteen en baksteen al eeuwenlang gebruikt, de kalkzandsteen is pas ruim een halve eeuw bekend.

Kalkzandsteen: stenen en blokken zijn door de fijnheid van de grondstoffen glad van oppervlak, strak van vorm en gelijkmatig van afmetingen. Een ideaal bouwmateriaal dus!

Kwaliteit kalkzandsteen

Kalkzandsteen wordt in vele kwaliteiten vervaardigd. De kwaliteit is afhankelijk van de druksterkte waarmee de steen geproduceerd wordt.

Soort
Druksterkte (N/mm2)
Toepassingen

CS12 Blokken en elementen
12 N/mm²
binnenmuren, binnenspouwbladen, funderingen

CS16 Stenen (metsel)
16 N/mm²
binnenmuren, binnenspouwbladen, funderingen

CS20 Blokken en elementen
20 N/mm²
buitenspouwbladen, kelders en zwaar belaste binnenmuren

CS36 Hoogbouwelementen
36 N/mm²
Hoogbouw muren


Soorten en toepassingen kalkzandsteen

  • Metselstenen: Deze stenen zijn geschikt schoon en vuilmetselwerk, en gemakkelijk te verwerken door het kleine formaat en het lage gewicht. Verkrijgbaar in waal, amstel en maasformaat.
  • Metselblokken: Deze blokken zijn geschikt schoon en vuilmetselwerk, doordat de blokken groter zijn dan stenen is de verwerkingssnelheid hoger.
  • Lijmblokken: Lijmblokken zijn geschikt schoon en vuilwerk wanden, door de dunne lijmvoegen kan de wand worden afgewerkt met een dunne pleisterlaag.
  • Vellingblokken: Vellingblokken zijn uitermate geschikt voor schoonwerk wanden. De vellingblokken zijn rondom voorzien van een vellingkant waardoor ze geschikt zijn voor één- of tweezijdig schoonwerk.
  • Elementen: Elementen worden op maat gemaakt door de fabrikant. Zeer snelle verwerkingstijd.

Verwerking metselen

De gladheid van kalkzandsteen wordt wel eens een minder gunstige eigenschap gevonden. Doordat er speciale aandacht nodig is voor de metselspecie. Maar voldoende aanhechting kan echter wel worden bereikt, als men bij de kalkzandsteen passende mortels gebruikt. De aangewezen mortels voor kalkzandsteen zijn de mortels met kalk. Kalk versteent langzamer dan cement en is en blijft, ook in versteende toestand, elastischer dan cement. De mortel met kalk is daardoor in staat enige zetting en vormverandering in het metselwerk te volgen, zonder dat de aanhechting tussen voeg en steen wordt verbroken. Men houd daarom de volgende mortel samenstellingen in volumedelen aan (C is cement, K is kalk, Z is zand) C1,K2,Z9.

kalkzandsteen metselblok

Kalkzandsteen mag niet vochtiger dan zogenaamd schraal winddroog worden vermetseld. Slechts tijdens perioden van droog en warm zomers weer moet kalkzandsteen daags vóór het vermetselen matig worden bevochtigd. Tassen behoren te worden afgedekt tijdens regenachtige perioden en moeten tegen slagregens worden beschermd.

Verwerking lijmen

Alle soorten kalkzandstenen zijn te verlijmen, de verlijming van kalkzandsteen gebeurt altijd rondom. Breng met een lijmbak en lijmschep voldoende lijm aan. Houd bij een lintvoeg (de horizontale voeg) een dikte aan van 2mm en bij een stootvoeg (de verticale voeg) een breedte van 3 mm. Om de blokken op de plaats te drijven kan een rubber hamer worden gebruikt.

De opslag

Als de blokken worden aangevoerd, zet ze dan los van de grond. Verontreinigd bodemvocht wordt zo niet opgezogen. Bij vochtig weer de blokken afdekken met folie. Kalkzandsteen zet uit bij opname van vocht en krimpt bij drogen. Om hier na het verwerken zo min mogelijk last van te hebben (krimpscheuren bijvoorbeeld) is tijdens het bouwen het gewenste vochtpercentage 5 tot 8%. Bij extreem droge omstandigheden is het gewenst om de blokken een dag voor de verwerking nat te maken, dan zullen ze bij verlijming dit gewenste vochtpercentage hebben.

Voor meer informatie zie de drie grootse leveranciers van Nederland:

  • http://www.xella.nl
  • http://calduran.be
  • http://www.makz.nl