Een tang is een algemene benaming voor een aantal sterk uiteenlopende gereedschappen; de overeenkomst is dat ze een bek hebben die via een scharnierpunt door de benen wordt bediend. Er zijn types die nagenoeg uitsluitend dienen om een stuk materiaal stevig vast te houden, andere waarmee moeren e.d. kunnen worden vast of los gedraaid, voorts types die voornamelijk een buig functie hebben en ook verschillende soorten waarmee tevens geknipt kan worden. De bekendste soorten zijn de combinatietang en de waterpomptang. Wie behalve deze twee ook nog een doodgewone nijptang en een striptang in huis heeft, mag voor de gebruikelijke huis karweitjes op tangen gebied voldoende voorzien geacht worden. Veelal worden ze voor onjuiste toepassingen gebruikt, gewoonlijk een gevolg van het feit dat men over een te gering assortiment beschikt. Laat u bij aankoop door een deskundige gereedschappen winkelier voorlichten. Bedenk ook dat een heel goedkope soort veelal zelfs zijn extreem lage prijs nauwelijks waard is. Bij diverse types is er keuze tussen onbeklede (metalen) benen en met kunststof ommantelde; kies in zulke gevallen voor het laatste, ter wille van werk comfort en veiligheid. Forceer een tang nooit en houd het scharnier mechanisme soepel met wat olie.

Tang
Nijptang

Met een goede nijptang zijn spijkers gemakkelijk uit te trekken. De rollende beweging die de tang daarbij maakt, lijkt veel op die van een klauwhamer als u daar spijkers mee uittrekt. Nijptangen zijn voor houtbewerking onontbeerlijk. De ideale lengte is ongeveer 175 mm: dat geeft een goede hefboomwerking. De bek delen moeten elkaar over de hele breedte raken en recht tegenover elkaar staan.

Van belang is dat de nijptang een goede hefboomwerking heeft en het werkstuk niet beschadigt. Een brede bek, ongeveer 25 mm is daarom aan te raden: die verdeelt de uitgeoefende druk het best. Sommige nijptangen hebben aan het eind van een poot een handige spijkerklauw.

Andere tangen
Die zijn er in talloze soorten en maten. Vele zijn ontworpen voor specifieke werkzaamheden. De combinatietang is een echt manusje-van-alles en wordt gebruikt om ermee vast te pakken, te buigen en te knippen. Ze zijn er in allerlei formaten. Een goede lengte is zo’n 200 mm. De poten moeten bij voorkeur bekleed zijn met plastic of rubber: dat werkt prettiger en vormt een elektrische isolatie.

Buigtangen
Deze zijn bedoeld om kleine voorwerpen in moeilijk toegankelijke ruimten vast te pakken. Sommige hebben een min of meer gebogen bek om bij lastige plekjes te komen. Ze zijn er in allerlei grootten en sommige zijn bedoeld voor heel fijn werk.

Speciale tangen voor vastpakken en knippen
Met glastangen kunt u glas en keramische tegels vasthouden en bijknippen. Ze hebben meestal geen bekleding op de poten, zodat daar geen splinters in kunnen gaan zitten. Griptangen met lange bek kunnen heel kleine voorwerpen op lastige plaatsen vasthouden en zijn geschikt voor het uittrekken van kleine, in hout verzonken voorwerpen. Gewone griptangen zijn welbekend bij vele generaties handwerkslieden. Ze verschaffen een goed houvast aan allerlei voorwerpen van allerlei materiaal. Omdat de handgreep de bek kan vastzetten, kunnen ze goede diensten bewijzen als minibank-schroef bij het lijmen van kleine voorwerpen. Minder bekend is de elektrische kniptang. Die heeft vlijmscherpe verwisselbare bladen voor het knippen van plastic en dun plaatmetaal. Deze tang komt van pas bij het maken van sjablonen en het knippen van mallen.

Tangen hanteren
Houd de tang stevig vast en zorg ervoor dat uw hand uit de buurt van het draaipunt blijft, om afknellen van de huid te voorkomen.