Wie recent een nieuwe woning gekocht heeft, moet behoorlijk wat regelen. Zo stel je waarschijnlijk een datum waarop je het nieuwe huis wilt betrekken. In de aanloop naar de verhuizing komt er van alles op je af. Zo moet je jouw spullen allemaal inpakken en bedenken hoe je ze van de huidige naar de nieuwe woning verhuist. Dit is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Nee, want jij moet je namelijk ook goed verzekeren als je een nieuwe woning hebt gekocht. Het is belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit. Helaas weet lang niet iedereen welke verzekeringen wel en niet nodig zijn. Daarom helpen wij je hier om jouw woning op de juiste manier te verzekeren.

Woonhuisverzekering is verplicht voor een koopwoning

Wie een huis koopt, moet deze verzekeren. Dit doe je door in ieder geval een woonhuisverzekering af te sluiten. Dit is de enige woonverzekering die je in Nederland verplicht bent om af te sluiten. Wij kunnen ons voorstellen dat de term ‘woonhuisverzekering’ niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. Dit komt vooral doordat veel mensen deze verzekering beter kennen onder de naam opstalverzekering. Met deze verzekering verzeker jij jouw woning tegen een onverwachte gebeurtenis. Een brand zien we als zo’n gebeurtenis, maar dat geldt ook voor inbraak of storm. Je bent in dat geval verzekerd voor de schade die dergelijke gebeurtenissen aanrichten.

Inboedel valt niet onder een opstalverzekering

Een inboedelverzekering vergoedt schade door brand, storm, water en diefstal. Omdat dit bijna hetzelfde is als een opstalverzekering, denken veel mensen dat het hier om dezelfde verzekeringen gaat. Toch is dit niet het geval. Een opstalverzekering vergoedt namelijk alleen schade aan jouw woning zelf en de spullen die hieraan vastzitten. Jouw bank, eettafel, televisie en tablet vallen hier bijvoorbeeld niet onder. Wil je dat ook schade aan dergelijke zaken vergoed wordt? Sluit dan een inboedelverzekering af. Je draait in dat geval niet zelf op voor schade aan jouw inboedel, maar kunt hiervoor bij jouw verzekeraar aankloppen. Je betaalt hier weliswaar extra premie voor, maar dit valt vaak in het niet in vergelijking met de kosten voor het herstellen van de schade.

Aansprakelijkheidsverzekering kan handig zijn

De bovenstaande twee verzekeringen hebben vooral betrekking op jouw eigen woning. Toch is het ook denkbaar dat je schade veroorzaakt bij anderen. Help je bijvoorbeeld een vriend met verhuizen en laat je de televisie vallen? Dan is de kans groot dat jouw vriend deze schade vergoed wil hebben. Dit kan eveneens gebeuren als jouw hond iemand bijt of een afgewaaide dakpan schade veroorzaakt aan het huis of de auto van de buren. Om te voorkomen dat je het herstellen van deze schade uit eigen zak moet betalen, sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af. Bij de meeste verzekeraars ben je voor een behoorlijk bedrag verzekerd. Hierdoor kun je in principe voor alle schade die je bij een ander veroorzaakt aankloppen bij jouw verzekeraar.

Overweeg een woonlastenverzekering

Naast een opstal-, inboedel en aansprakelijkheidsverzekering kun je ook nog woonlastenverzekering afsluiten. Ondanks dat dit een handige verzekering is, hebben veel mensen geen idee wat zij zich hierbij voor moeten stellen. Een woonlastenverzekering is kort gezegd een vangnet voor wanneer je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt. Je krijgt in dat geval iedere maand een uitkering, zodat je jouw woonlasten kunt blijven betalen. Hierdoor kun je in alle rust op zoek naar een nieuwe baan of herstellen, Wat misschien nog wel het grootste voordeel is, is dat je jouw huis niet hoeft te verkopen. Dankzij de maandelijkse uitkering kun je de vaste lasten namelijk blijven betalen.