De hal inrichten, de hal is het visitekaartje van het huis. Stijl en inrichting geven de bezoeker een belangrijke eerste indruk en vertellen iets over de persoonlijkheid van de bewoners. Tegelijkertijd moet de hal ook praktisch zijn: voldoende plaats voor jassen, mantels en ook schoenen, en de vloerbedekking moet zowel slijtvast als makkelijk te onderhouden zijn. Een grote spiegel mag in geen geval ontbreken, waarin men zich ook ’s avonds met voldoende licht kan bekijken.

Hal inrichten

De hal inrichten

Als uitgangspunt bij de inrichting van hal gelden in de eerste plaats praktische overwegingen: voldoende kapstokruimte, een makkelijk te onderhouden vloer en goede verlichting.

Dat betekent beslist niet dat de ruimte alleen maar erg functioneel en daardoor saai zou moeten zijn. Integendeel, met sfeervolle materialen zoals hout en met goedgekozen kleuren draagt een entree in een stijl die past bij de rest van het huis wezenlijk bij aan uw woongenot. Niet alleen bepaalt hij de eerste indruk die gasten van uw woonstijl krijgen, maar hij kan ook bij uzelf als u thuiskomt een gevoel rust en ontspanning oproepen. Een weloverwogen, sfeervolle inrichting werkt niet alleen naar buiten, maar vooral ook naar binnen.

Bij de aankleding van muren en plafond moet vooral rekening worden gehouden met de ruimtelijke werking van kleuren, want entrees zijn vaak klein of ongelukkig gevormd. Ze gaan dikwijls over in een smalle gang, die u bijvoorbeeld door goed gekozen kleurcontrasten breder kunt doen lijken.

Hal inrichten

De kapstok

Het belangrijkste meubelstuk in de hal is de kapstok. De ervaring leert, dat die eigenlijk nooit groot genoeg kan zijn. Ongeacht of u de kleren aan wandhaken hangt, stangen of een groot garderobemeubel, altijd geldt: hoe meer plaats, hoe beter. In elk geval moet de ophanging stevig zijn, want vooral veel jassen en mantels hebben samen een behoorlijk gewicht.

Veel plaats voor jassen en dergelijke biedt een garderobestang tussen twee muren. Goedkoop en makkelijk aan te brengen zijn ronde houten of ijzeren gordijnroeden, al zijn ze daar niet voor bedoeld. Ze kunnen eenvoudig op de juiste lengte worden gezaagd en dankzij de bijgeleverde bevestigingen ook gemakkelijk worden opgehangen. Belangrijk is dat de roede stevig genoeg is; een doorsnede van 3 cm is aan te raden. Bij het bepalen van de lengte van de stang moet u rekening houden met de dikte van het bevestigingsmateriaal. Voor het zagen kunt u een decoupeerzaag gebruiken. Omdat de stang een groot gewicht moet kunnen dragen, moet de bevestiging aan de muur bijzonder stevig zijn. Gebruik daarom wat grotere pluggen en langere schroeven (pluggen van 8 mm en bijpassende schroeven) dan de bijgeleverde schroeven en pluggen van 6 mm.

Hal inrichten

De spiegel

Erg belangrijk is ook een goede spiegel, en hoe groter die is, hoe beter. Een spiegel van de vloer tot aan het plafond heeft verscheidene voordelen: mensen van elke grootte kunnen zichzelf even goed zien, men kan zijn eigen uiterlijk van top tot teen kritisch bekijken, en het meestal kleine vloeroppervlak lijkt wat groter. Het kost niet meer om bij een glazenier een spiegel precies op maat te laten maken, dan u wanneer u bij een interieurzaak een ingelijste spiegel van een bekende fabrikant aanschaft. Bijzonder chic staat het als de spiegel een hele muur beslaat; dat heeft bovendien het voordeel, dat u die dan ook niet meer hoeft te behangen of te schilderen. Bij de planning moet u overigens wel bedenken of en hoe de spiegel door de voordeur naar binnen kan.

De juiste verlichting

De verlichting moet helder en functioneel zijn. Gasten begroeten, in de spiegel kijken, de sleutelbos pakken, ook ’s avonds moet u alles goed kunnen zien en herkennen. Optimaal is daarom een vlakverlichting van bovenaf, die weinig schaduw geeft. Hier komen de voordelen van spotjes goed tot hun recht, of in lange gangen van kabelspots. Het is erg praktisch als helder licht direct op de kapstok gericht is. Donkere jassen en mantels zijn namelijk bij zwakke verlichting moeilijk uit elkaar te houden, vooral als degene die het probeert er zelf ook nog eens een schaduw op werpt.

Als de kapstok zich in een nis bevindt met een aparte lichtschakelaar, dan kunt u in plaats van die schakelaar ook een bewegingsmelder installeren. Die zorgt ervoor dat het licht automatisch aangaat als iemand zijn jas zoekt, en weer uit als hij de nis verlaat; dat spaart energie. Zo’n bewegingsmelder is te koop in bouwmarkten en speciaalzaken.

Hal inrichten

De vloerbedekking

De vloerbedekking moet slijtvast en makkelijk schoon te houden zijn, want de ruimte wordt vaak belopen met vuile en natte schoenen. Eigenlijk komen harde materialen in aanmerking vanwege hun slijtvastheid: zoals tegels en betonvloeren. Maar een stevige houten vloer kan ook, en geeft een gezelliger, huiselijker indruk.

Kleine voorwerpen en schoenen

Er moet bij de deur een mogelijkheid zijn om iets weg te leggen. Een sleutelkastje of een plank bijvoorbeeld.

Een schoenenkastje is praktisch en ruimtebesparend, vooral het populaire uitklapmodel. Het moet aan de muur worden vastgemaakt, anders valt het bij het openklappen al snel voorover, omdat zo’n ondiep kastje totaal uit balans raakt. U kunt het het best met pluggen en schroeven vastzetten. Op de bovenkant van lage of halfhoge schoenenkastjes is plaats om kleine voorwerpen weg te leggen.