Gereedschap netjes en overzichtelijk opbergen biedt veel voordelen. Goed opgeborgen gereedschap is beschermd tegen invloeden van buitenaf en roest of verkleurt niet. De scherpe delen van zagen en beitels zijn beschermd, en ook de vingers van de gebruiker. Als u iets nodig hebt, kunt u het bovendien gemakkelijk terugvinden.

Gereedschap netjes en overzichtelijk opbergen

Opbergen
Met efficiënt opbergen spaart u ruimte uit op de vloer en op de werkbank, en gereedschap is gemakkelijker terug te vinden, wat u weer veel tijd en ergernissen bespaart. Het loont alleszins de moeite om goed over uw opbergsysteem na te denken en het zelfs zelf te maken. Er zijn allerlei werkbanken, kasten, rekken, klemmen en rolsystemen in de handel waarmee u uw werkplaats precies zo kunt inrichten als u het best uitkomt.Vergeet niet dat gereedschap meegenomen moet kunnen worden en dat u dus ook gereedschapstassen of -koffers nodig hebt.

Draagbare voorzieningen
De traditionele timmermanstas is nog steeds verkrijgbaar. Hij is gemaakt van zwaar canvas, heeft twee hengsels, en koperen ogen waarmee u hem met een koord dicht kunt maken. Een goed alternatief is een compacte, afsluitbare gereedschapskist van kunststof of metaal met laden, vakindeling en handvat. Een leren gereedschapsgordel kunt u om uw middel dragen en heeft lussen en zakken waarin u zowel gereedschap als spijkers en schroeven kunt bewaren. Ze zijn er in diverse stijlen en formaten. Ze zijn ideaal als u tijdens een karwei heel mobiel moet zijn met uw gereedschap. Boren en beitels moeten altijd in een etui worden vervoerd, waarbij de uiteinden bedekt zijn om ze te beschermen. Bij zagen wordt vaak een plastic beschermer voor de tanden meegeleverd.

Vaste voorzieningen
De belangrijkste opbergruimte is onder het blad van uw werkbank, bijvoorbeeld in de vorm van kasten of laden. Nuttig is een grote kantel lade die gemakkelijk zelf te maken is en ideaal is voor gereedschap dat vaak wordt gebruikt, zoals schaven en beitels. Muurkasten met schuifdeuren zijn erg praktisch in de werkplaats. Door de schuifdeuren nemen ze weinig plaats in en u kunt uw hoofd niet stoten aan openstaande deuren vooral boven de werkbank erg belangrijk.Voorzien van enige haken, planken en vakken kunnen ze bijzonder bruikbaar zijn. Plankenrekken zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Bij de meeste merken kunnen de rekken later naar behoefte worden uitgebreid.

Gereedschap netjes en overzichtelijk opbergen

Een ophangbord heeft niet alleen het grote voordeel dat het gereedschap zichtbaar is, maar ook dat het direct te zien is als iets niet is terug gehangen. Leg om een eenvoudige versie zelf te maken het gereedschap op een vlakke plaat en teken daarop de omtrekken met een viltstift. Breng vervolgens haken en klemmen aan om het gereedschap op zijn plaats te houden.

Praktische tips

  • Een zaagbeschermer kunt u gemakkelijk zelf maken door een stuk tuinslang in de lengte open te snijden. Schuif het over de tanden van het zaagblad.
  • Behalve in een etui kunt u boortjes ook bewaren in een blok hout in de buurt van de werkbank.