De koningslelie komt in het wild voor in de hoog liggende valleien van westelijk China, waar hete zomers en lange, koude winters overheersen. Ze gedijt uitstekend in ons klimaat en is winterhard. Jonge uitlopers kunnen echter door late vorst worden bedreigd.

De bollen zijn ongeveer 15 cm groot en hebben vlezige, smalle schubben. Ze kunnen gemakkelijk uitdrogen. U moet ze daarom spoedig na de aankoop planten. De bladeren zijn smal en lancetvormig en zitten verspreid aan stevige, 60-120 cm lange stengels. De trompetvormige bloemen verschijnen in juli en augustus, ze worden 10 -15 cm lang en knakken gemakkelijk. Ze geuren intens en zitten in groepen van drie tot 25 stuks aan een stengel. De witte bloemen hebben een gele keel en aan de buitenkant purperroze strepen.

Twee rassen onderscheiden zich wat de kleur betreft van de zuivere soort: ‘Album’ bloeit zuiverwit (0,8-1,2 m) en ‘Royal Gold’ zuivergeel (1-1,5 m).

Koningslelie Eigenschappen

Bloeiperiode:

    Juli, Augustus

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Geurend

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Doorlatend, Humusrijk

Hoogte tot:

    1,5 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Lilium regale


De standplaats van de Koningslelie

Koningslelies kunt u het beste in groepen planten, alleen dan komen ze tot hun recht. Zet de planten bij voorkeur niet direct onder een raam, want de intense geur kan ’s nachts hoofdpijn veroorzaken. In een border geven de imposante bloemen de toon aan. Zet er lagere vaste planten voor, zodat de wortelzone schaduw krijgt. Aan de rand van een groep houtige gewassen, tegen de achtergrond van donkere heesters, schitteren de bloemen zeer intens. Ook in kuipen kunt u lelies kweken. Laat ze op een beschutte standplaats overwinteren.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Bescherm de jonge uitlopers tegen late vorst met grote potten. Geef de planten gedurende de groeiperiode bij droogte regelmatig water. Dek de grond met compost af om de aarde koel en vochtig te houden en de planten van voedingsstoffen te voorzien. Zorg voor ondersteuning van lange stengels. Na de bloei geen water meer geven. Plant de bollen van de koningslelie direct na het kopen, ze drogen gemakkelijk uit. Maak van tevoren de grond diep los. Zware kleigrond met wat zand verbeteren. Dek na het planten de plaats af met compost of bladeren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het najaar grote, gezonde en stevige bollen. Plant deze meteen na de aankoop. Koop nooit bollen die verschrompeld zijn of beschimmelde plekken hebben. Neem ook geen bollen die al uitlopen. Bij het snijden voor de vaas, laat u ongeveer tweederde van de stengel staan. Anders bloeit de lelie het daaropvolgende jaar niet. Pas op voor de gele meeldraden. De kleurstof is moeilijk uit kledingstukken te verwijderen. Zon. De koningslelie geeft de voorkeur aan een zonnige, warme standplaats, maar de basis van de plant heeft enige schaduw nodig. Humusrijke, doorlatende grond. Deze mag licht zuur of kalkhoudend zijn en los, maar niet te droog. De koningslelie is resistent en sterk. Ze wordt het meest door woelratten bedreigd. Gebruik als bescherming voor de bollen speciale plant-mandjes of bekleed het plantgat met fijnmazig kippengaas. Motteballen zijn eveneens geschikt om de hinderlijke knaagdieren te verjagen.