Voor verlichting van tuin en terras zijn diverse armaturen in de handel. Ze moeten voldoen aan de eis: IP21: Drupwaterdicht. Voor de aansluiting moet speciale grondkabel (YMVK-as) worden gebruikt en waterdicht installatiemateriaal. De bediening van de buitenverlichting kan buiten geschieden met speciale waterdichte schakelaars. Wordt de verlichting vanuit de woning geregeld, dan kan een normale schakelaar worden gebruikt.

Buitenverlichting

Bij de keuze van armaturen en lampen zijn de volgende overwegingen van belang:

  • Kies het type lamp of de plaats hiervan zodanig, dat geen hinderlijke inkijk in het vaak felle licht mogelijk is.
  • Licht in het donker trekt insecten aan. Een felle, van de zitplaats af gerichte lamp kan als ‘insektenlokker’ dienen, terwijl de zitplaats zelf wat spaarzamer wordt verlicht.
  • Het is mogelijk de buitenverlichting door middel van een tijdklok in en uit te schakelen, zodat bij het vallen van de avond het licht automatisch wordt ontstoken en op het ingestelde tijdstip weer wordt gedoofd.
  • Het lichtniveau kan evenals bij binnenverlichting door een dimmer worden geregeld. Het terugbrengen van het verlichtingsniveau werkt energiebesparend.
  • Het is verstandig het gehele plan voor buitenverlichting tevens te bezien in het kader van energiebesparing. Dus geen tijdklok, als u niet in de tuin zit, geen overdadig licht, enzovoort. Houd er ook rekening mee, dat uw verlichting de buren kan hinderen.
  • Buitenverlichting kan tevens de veiligheid verhogen, maar hiervoor is het niet nodig de hele tuin in de schijnwerpers te plaatsen.