Soms veranderen je woonwensen en heb je behoefte aan meer woonruimte of wil je je keuken vernieuwen. Als je niet genoeg spaargeld hebt, kun je geld lenen voor de verbouwing. Zo kun je de kosten over een langere periode spreiden. Becam biedt leningen aan tegen de laagst mogelijke rente en de beste voorwaarden, zodat je zorgeloos kunt verbouwen.

De kosten van een verbouwing zijn afhankelijk van je plannen. Een complete aanbouw met een nieuwe keuken is bijvoorbeeld duurder dan alleen het vervangen van het toilet en tegels. Reken gemiddeld op €5.000 tot meer dan €50.000. Maak een goede begroting om te weten hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing.

Twee soorten leningen

Er zijn twee soorten leningen om een verbouwing te financieren: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening biedt duidelijkheid en zekerheid. Je bepaalt vooraf hoeveel je wilt lenen, wanneer je de lening aflost en welke rente je betaalt. Het geld wordt in één keer uitgekeerd. Een doorlopend krediet biedt meer flexibiliteit als je nog niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt en wanneer je klaar bent met de verbouwing. Je bepaalt vooraf het maximale bedrag dat je mag lenen en je kunt geld opnemen en aflossen wanneer je wilt. De rente is variabel en hangt af van de marktrente.

Bij Becam leen je tegen de laagste rente. Bij een persoonlijke lening staat de rente vast en de looptijd is niet afhankelijk van de hoogte van de rente. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel en de looptijd kan langer of korter worden. De rente op een persoonlijke lening is aftrekbaar als je het geld uitsluitend gebruikt voor de verbouwing.

Goedkoopst mogelijke lening

Het vinden van de goedkoopst mogelijke lening is vaak een belangrijk voordeel van geld lenen voor een verbouwing. Zoals hierboven vermeld, biedt Becam leningen aan tegen de laagst mogelijke rente en de beste voorwaarden. Door te kiezen voor de juiste leenvorm kun je dus flink besparen op de kosten van je verbouwing.

Een ander voordeel van geld lenen voor een verbouwing is dat je de kosten kunt spreiden over een langere periode. Dit betekent dat je niet direct al je spaargeld hoeft aan te spreken, en je kunt blijven sparen voor andere zaken. Bovendien kun je met een goede begroting en de juiste leenvorm de maandelijkse aflossing afstemmen op je financiële situatie, waardoor je niet in de financiële problemen komt.

Waardestijging van de woning

Tot slot kan een verbouwing ook zorgen voor een waardestijging van je woning. Dit betekent dat je woning na de verbouwing meer waard kan zijn dan voorheen, waardoor je mogelijk een hogere verkoopprijs kunt vragen als je ooit besluit te verkopen.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat geld lenen altijd gepaard gaat met risico’s. Zo loop je het risico dat je de lening niet kunt terugbetalen, waardoor je in de financiële problemen kunt komen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de leenvorm en de hoogte van het leenbedrag en om alleen geld te lenen als je zeker weet dat je de lening kunt terugbetalen.

Rente aftrekken?

Als je geld leent om je huis te verbouwen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je de rente van je lening wilt aftrekken van de belasting. Ten eerste moet je een lening hebben waarbij je elk jaar een deel terugbetaalt. Als je een lening hebt waarbij je geen geld terugbetaalt, kun je geen rente aftrekken.

In de eerste 6 maanden mag je alle rente en kosten aftrekken die je betaalt voor de lening. Maar als er na 6 maanden nog een deel van de lening over is, mag je alleen de rente aftrekken van het bedrag dat je hebt gebruikt voor de verbouwing en niet meer van het openstaande bedrag.

Als de verbouwing langer dan 6 maanden duurt en je tijdens de verbouwing nog meer geld leent, kun je de rente over het extra geleende bedrag aftrekken zolang je het gebruikt voor de verbouwing. Maar je moet kunnen bewijzen dat je het geld echt gebruikt voor de verbouwing door alle bonnen en facturen te bewaren.

Het is belangrijk om te weten dat je alleen de kosten mag aftrekken die verbonden zijn met je eigen woning. Bijvoorbeeld, als je een lening hebt genomen om je tuin op te knappen, nieuwe kozijnen te plaatsen of je badkamer te verbouwen, dan mag je de rente aftrekken. Maar als je de lening gebruikt voor andere dingen, zoals een vakantie, mag je de rente niet aftrekken.

Bronnen: