Tegenwoordig worden er vaak verlaagde plavonds toegepast, niet alleen ten behoeve van brandwerendheid en geluidsisolatie wordt een plafond verlaagd, maar ook om esthetische redenen, zoals bij een (te) hoog vertrek. In deze klus ‘systeem of lamellen plavond maken’ leest u er alles over.

Systeem of lamellen plavond maken

Voor het verlagen kunt u gebruik maken van de traditionele methode of van systeemplafonds. Aluminium lamellen vormen een modern alternatief voor de welbekende houten schroten, of gipsplaten plafond. Ze zijn echter veel gemakkelijker aan te brengen. Vooraf bepaalt u de maat: van vloer tot onderkant nieuwe plafond afwerking. De dikte hiervan (plaatmateriaal, schrootjes of dergelijke) inclusief de drager (rachels of tengels) meet u op en telt die bij de nieuwe hoogte. We gaan werken met aluminium lamellen, voordeel hiervan is dat ze als compleet systeem geleverd, dus met alle benodigdheden om ze te bevestigen. Verder kunnen ze voor u op maat worden gemaakt.

Stap 1
Teken de bevestigingspunten van de schroefogen af op de plafondbalken. Als u geen balken maar een betonnen plafond heeft. Kunt u gaten boren en dan verder werken met pluggen.

Systeem of lamellen plavond maken 1

Stap 2
Draai schroefogen in de bevestigingspunten en plaats daarin de ophangstiften.

Systeem of lamellen plavond maken 2

Stap 3
Bevestig de dragers van de lamellen aan de ophangstiften en stel de dragers af op de goede hoogte met behulp van een waterpas.

Systeem of lamellen plavond maken 4

Stap 4
Bevestig de lamellen aan de dragers.

Systeem of lamellen plavond maken 5

Stap 5
Werk de naden van de lamellen af door ze te bedekken met formica voegstrippen.

Systeem of lamellen plavond maken 6

Gereedschappen

Materialen