Werken met hardboard, als hardboard wordt afgeleverd, moet men het plat opslaan en ervoor zorgen dat de hoeken en randen niet beschadigd raken.

Werken met hardboard

De normale gereedschappen voor houtbewerking worden gebruikt om te snijden, te profileren, te vormen en de randen af te werken. Zorg ervoor het oppervlak niet te beschadigen, want dit euvel is met geen enkel schuurpapier meer te herstellen.

De oppervlakken van alle soorten hardboard, behalve die van half hardboard en van met plastic afgedekt hardboard, hebben een ribbel- of hamertextuur, die te zien is na het verven. Niets kan dit verbergen, maar het valt minder op met matte afwerkingen, die niet zo sterk reflecteren als glans.

Conditioneren

Als men standaard hardboard gaat gebruiken, raden de fabrikanten aan dat men het board ‘conditioneert’ om kromming door een verandering in het vochtgehalte te voorkomen. Dit is vooral belangrijk wanneer men het board gebruikt als een onderlaag voor vloertegels, enzovoort.

Als men het board wil conditioneren, laat het board 48 uur plat op de grond liggen, zodat het zich kan aanpassen aan de vocht omstandigheden in huis. Laat extra hardboard 72 uur liggen.

Afzagen

Gebruik een fijn getande zaag (een kapzaag is ideaal) en zaag altijd vanaf de gladde bovenkant. Op geverfd en met plastic bedekt board moet men vóór het zagen de zaaglijn met een mes inkerven; dit voorkomt dat de bovenlaag afbrokkelt. Men moet in het algemeen de plaat van onderen aan beide kanten steunen, om af breken of brokkelen tegen te gaan.

Neem voldoende tijd voor het zagen. Forceer de zaag niet, anders zal ofwel de plaat scheuren of de oppervlakte omhoog komen en kerven krijgen.

Afwerken

Met schaven, spookschaven en schuurpapier kan men de randen van standaard hardboard bijwerken. Gebruik voor half hardboard alleen schuurpapier. Vermijd beschadiging van de bovenlaag.

Lijmen

Alle soorten houtlijm zijn geschikt voor normaal hardboard. Als men lijm op de bovenkant van board wil aanbrengen, moet men de plaat eerst ruw maken om de lijm houvast te geven.

Monteren

Draai schroeven altijd door het hardboard heen, niet erin. Gebruik bij het spijkeren hardboardspijkers, die speciaal zijn vervaardigd met diamantvormige koppen om door de taaie bovenhuid heen te dringen en die een gaaf deukje achterlaten, dat gemakkelijk kan worden opgevuld. Normale draadnagels hebben de neiging boven het oppervlak uit te blijven steken; ze zijn altijd zichtbaar door verf heen.

Schilderen en behangen

Alle soorten hardboard, behalve die welke in de fabriek zijn afgewerkt, moeten worden geprepareerd met een speciale hardboard grondverf of verdunde emulsieverf. Gebruik één deel water op vier delen verf. Zorg ervoor dat u alle stalen schroeven en spijkerkoppen isoleert, voordat u ze bedekt met emulsieverf, want anders gaan ze onmiddellijk roesten en zijn ze door de verf heen te zien. Bewerk hardboard met een laag hardboard-grondverf, voordat u er behang op aanbrengt.