Drieweg verbindingen maken van hout kunt u op meerdere manieren doen, de constructie methoden lopen uiteen van lijmen en schroeven tot het gebruik van deuvel- of pen verbindingen op deze pagina behandelen we ze allemaal, met uitgebreide beschrijving en illustraties. Driewegverbindingen zijn zeer belangrijk voor het maken van tafels, stoelen en sommige soorten raamwerk.

Dit is deel 6 over alle houtverbindingen. Alle besproken houtverbindingen vind u hier terug -> Houtverbindingen maken

Hoekplaat
Een eenvoudige manier om een poot aan twee dwarsbalken te verbinden is gebruik te maken van een in de handel verkrijgbare hoekplaat, die in gleuven in de balken past (ze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar). De verbinding blijft zitten door een schroef die door de plaat in de poot wordt gedraaid. Verder hoeft men aan deze verbinding niets te doen.

Schrijf de plaatsen van de poten en balken af op de onderkant van de stoel of het tafelblad. Zaag de balken op hun juiste afmetingen. Plaats de platen onder een hoek van 45° op de hoeken op de potlood streep en geef aan waar de gleuven die de platen in de balken vastzetten, komen te zitten. Breng deze plaatsen over op het hout en zaag de gleuven uit. Geef op de binnenhoek van elke poot aan waar de schroef moet komen te zitten en boor een gat dat klein genoeg is om de gepunte houtschroef er stevig in te laten grijpen. Monteer de balken aan het tafelblad met schuifplaten of kleine metalen hoekijzers en breng de hoekplaten op hun plaats; draai dan een schroef in elke poot. Laat het andere uiteinde van de schroef door de hoekplaat steken en draai de plaat vast met de vleugelmoer.

Drieweg verbindingen maken (Hout)

De hoekplaat, die in verschillende afmetingen verkrijgbaar is, houdt de hoek bij elkaar door de schroef In het midden. De plaat past in gleuven in de balken.

Deuvels
De deuvels voor hoekverbindingen moeten op ongelijke hoogte worden aangebracht, om te voorkomen dat ze elkaar in het midden van de poot raken. Gebruik er minstens drie voor elke balk en zet ze op gelijke afstand van elkaar. De pennen moeten eenderde van de dikte van de balken zijn.

Drieweg verbindingen maken (Hout) 1

De deuvels moeten op verspringende hoogte zitten, om te voorkomen dat ze elkaar in het midden van de poot ontmoeten. Neem er minstens drie op gelijke afstand van elkaar.

Lijm en schroefen
Gelijmde en geschroefde hoeken zijn snel te maken en zeer sterk. De poot kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de balken zitten. Verzink de schroefkoppen goed in het hout en vul de gaten, als het werkstuk moet worden geschilderd.

Drieweg verbindingen maken (Hout)

Lijm en schroef de balk aan de poten voor een snelle en sterke hoekverbinding. Laat de schroeven verspringen, om scheuren te voorkomen, en verzink de schroefkoppen.

Drieweg verbindingen maken (Hout)

Een soortgelijke verbinding kan worden gemaakt met de poten aan de buitenkant. De sterkte van beide verbindingen hangt alleen af van de lijm en de schroeven. Men kan ook houten deuvels gebruiken.

De pen- en gat-met-spatpen verbinding
In wezen bestaat de verbinding uit twee verdekte pennen met spatpen, die elkaar onder rechte hoeken in het midden van de poot ontmoeten. Schrijf en zaag de balken en beide binnenkanten van de poot af als voor de spatpenverbinding. Maak elke balk afzonderlijk passend; maak de uiteinden van de pennen dan zo in verstek dat er een kleine opening tussen is, als de verbinding wordt aangebracht. Laat de balken ongeveer een 1 % cm boven de poot uitsteken en werk het bovenvlak van de poot bij om splijten te voorkomen. Als de poot dik genoeg is, zijn verdekte pennen met spatpen wel goed. Het is niet nodig de verstekken door te laten lopen, zodat ze elkaar ontmoeten.

Drieweg verbindingen maken (Hout)

De pen- en gat-met-spatpen verbinding in verstek is de sterkste van de poot verbindingen. Laat 1 cm hout staan aan de bovenkant van de poot en werk deze bij als de verbinding klaar is.

Drieweg verbindingen maken (Hout)

Een uit elkaar gehaalde verbinding, die de verstekken aan de uiteinden van de pennen laat zien. Werk de verstekken zo af dat er bij de montage een kleine opening tussen zit, waardoor de lijm kan ontsnappen.

Skeletverbindingen
Gebruik voor lichte skeletten verbindingen met losse veer, waarbij veren van multiplex of gewoon hout worden aangebracht in hoekstukken van gewoon hout en de uiteinden van panelen. De veer moet eenderde van de dikte van het paneel zijn.