De allround gereedschapskist heeft alle basis gereedschappen wat in ieder huishouden niet ontbreken mag. Met het juiste gereedschap bespaart u zichzelf tijd, moeite en frustratie.

Allround gereedschapskist

In ieder huishouden moet een allround gereedschapskist aanwezig zijn om kleine klusjes en doe-het-zelf werkzaamheden uit te voeren, van een stekker verwisselen tot het bevestigen van een plank. Koop het beste dat u zich kunt veroorloven goed gereedschap gaat langer mee, werkt eenvoudiger en geeft betere resultaten dan goedkope uitvoeringen. Als u gereedschap nodig hebt dat niet voorkomt op deze pagina en het is voor eenmalig gebruik, dan zou u dit kunnen lenen of huren.

De allround gereedschapskist uitrusting

 • Schuurpapier: Koop een aantal soorten: grof, middel en fijn. Waterproof schuurpapier, dat met water gebruikt wordt, geeft minder stof. Met een schuurblokje heeft u meer houvast. Flexibele velletjes of blokken zijn handig voor oneffen oppervlakken.
 • Priem: Een metalen pin met scherpe punt in een handvat, hiermee kunnen begingaatjes gemaakt worden in hout, zodat er houvast is voor het aanbrengen van schroeven of schroefhaken en -ogen.
 • Lijmtangen: Om delen stevig tegen elkaar te houden, bijvoorbeeld een lijmverbinding tijdens het drogen. De G-vormige lijm-tang is verkrijgbaar in verschillende maten en is het veelzijdigst.
 • Beitels :Nodig bij het maken van houtverbindingen en het verwijderen van laagjes hout. Met twee maten, 12 en 25 mm, kunnen de meeste huishoudelijke karweitjes opgeknapt worden.

Allround gereedschapskist

 • Hobbymes : Om materiaal als vinyl, kurk en karton te snijden. Koop een groot, stevig mes met verwisselbare mesjes. Intrekbare mesjes zijn veiliger.
 • (Accu)boormachine met accessoires: Met een (accu)boormachine wordt tijd en moeite bespaard. Tegenwoordig zijn er (accu)boormachines met klopfuntie en met regelbare snelheden. Een gewone boormachine voldoet ook, maar dan moet u rekening houden met een wandcontactdoos voor het snoer. Zorg dat u boortjes hebt voor alle oppervlakken. Ook andere accessoires mogen niet ontbreken, bitjes, doppen, schuurschijfjes enz…
 • Plamuurmessen: Om een vul- of stopmiddel glad aan te brengen in gaten en scheuren. Zorg dat u een breed en een smal plamuurmes in huis hebt.
 • Hamers : Kies de grootste hamer waarmee u zonder moeite overweg kunt hoe zwaarder de hamer is, hoe makkelijker de spijkers ingeslagen kunnen worden. Met een klauwhamer kunt u ook spijkers uittrekken. Zorg ook voor een kleinere, lichte hamer voor het fijnere werk met kleine spijkertjes of voor timmerwerk op moeilijk bereikbare plaatsen.

Allround gereedschapskist

 • Rolmaat: Van in- en uitschuifbaar staal, voor exact meten. De lengte kan variëren van 2-10 meter. Neem een rolmaat met een metrische schaalverdeling.
 • Verstekbak: Heeft schuine gleuven en haakse uiteinden, zodat u hout kunt zagen in hoeken van exact 45° en 90°, met een kapzaag of verstekzaag.
 • Drevels: Wordt samen met een hamer gebruikt om spijkerkoppen onder de oppervlakte te tikken, zodat ze weggewerkt kunnen worden met plamuur of vloeibaar hout. Een drevel loopt spits toe en het uiteinde is hol, zodat het over de spijkerkop past.
 • Spijkers: Koop bij ieder karweitje wat extra spijkers, zodat u een handig voorraadje opbouwt. Zorg dat er in ieder geval draadnagels zijn voor het lichte werk, en stalen nagels voor steen.

Allround gereedschapskist

 • Schaaf: Wordt gebruikt om hout glad en egaal te maken. De schaafbeitel kan ingesteld worden om lagen van verschillende diktes af te schaven. Kies een kleine schaaf met een verwisselbare schaafbeitel. Zorg dat de schaafbeitel altijd scherp is.
 • Tangen: Koop een combinatietang met geïsoleerde handgrepen voor het krom- en rechtbuigen en het vasthouden van metaal en om draad door te knippen. Een draadstripper is altijd gemakkelijk en een tang met lange bek is handig als er weinig ruimte is.
 • Zagen: Een kleine ijzerzaag is geschikt voor het zagen van metaal, plastic of kleine stukjes hout. Het zaagblad kan verwijderd worden en moet vervangen worden zodra het bot wordt. Een kapzaag of verstekzaag is uitstekend geschikt voor het zagen van de meeste houtsoorten en vooral voor het maken van nauwkeurige houtverbindingen.
 • Schroeven: Koop bij ieder karweitje wat extra schroeven met bijpassende pluggen, dan bouwt u een voorraadje op. Er zijn schroeven met verschillende koppen, lengtes en diktes (diameter).

Allround gereedschapskist

 • Schroevendraaiers: Koop een set met zowel kruiskop als platte schroevedraaiers in verschillende maten. Met een ratelschroevedraaier kunt u een schroef in- en uitdraaien zonder uw greep op het handvat te veranderen. Gebruik een geisoleerde schroevedraaier (met kunststof handvat) als u met elektriciteit werkt.
 • Verstelbare moersleutel: Kies een verstelbare moersleutel voor moeren en bouten alsmede loodgieterswerk. Een bekopening van 3.5 cm is veelal voldoende voor het uitvoeren van de meeste werkzaamheden.
 • Waterpas: Hiermee kunt u controleren of oppervlakken zuiver horizontaal of verticaal zijn. Plaats op het gewenste niveau en verstel deze om de exacte horizontale of verticale lijn te vinden.
 • Reformladder Kies een lichte aluminium ladder die ook gebruikt kan worden als schuifladder.

Allround gereedschapskist