In keukens, schuren, werkruimten e.d. kunt u er voor kiezen om TL-verlichting op te hangen. TL-buizen hebben een zeer veel lichtopbrengst. De in de handel verkrijgbare TL-balken zijn eenvoudig te monteren en aan te sluiten.

TL-verlichting

De zoolplaat of het deksel van de TL-balk (afhankelijk van het type) wordt losgeschroefd en de balk of zoolplaat wordt op de gewenste plaats gemonteerd met behulp van plugs, houtschroeven of dergelijke hetgeen natuurlijk afhangt van de montageplaats. De aansluitdraden voert men naar binnen door één van de uitbreekpoorten in balk of zoolplaat. Bij TL-balken met losse zoolplaat kan men de balk soms met behulp van de hiervoor aanwezige nylonkoordjes aan de zoolplaat ophangen waarna men de aansluiting maakt met behulp van een kroonsteentje. Bij montagebalken met deksel sluit men de draden aan op de eventueel aanwezige aansluitklemmen of, in het geval van losse aansluitdraden, eveneens door toepassing van een kroonsteen. Na aansluiting wordt de balk vastgeschroefd aan de zoolplaat of het deksel gesloten. De TL-buis wordt in de lamphouders gedrukt en door de buis een kwartslag te draaien vergrendeld. De starter wordt in de starterhouder gedrukt en door een rechtsom draaiende beweging vastgezet. De TL-buis is nu klaar voor gebruik.

Wil een TL-buis niet starten dan kan een defecte starter de oorzaak zijn. Draai terwijl de buis ingeschakeld staat de starter los. Ontsteekt de lamp, dan is de starter defect en moet die vervangen worden. Ontsteekt de lamp niet, dan vernieuwt men de TL-buis zelf. TL-lampen zijn ook zeer geschikt voor gebruik als indirecte en koofverlichting.

TL-verlichting

TL-buizen bestaan in vele soorten en maten. Het aantal watts van een buis is afhankelijk van de lengte en de doorsnede. De meest gebruikelijke maten zijn: 20w, 0,59 mtr; 40w, 1,20 mtr; 65w, 1,50 mtr; voor speciale doeleinden zoals b.v. caravan of aquariumverlichting zijn ook lampjes van 4, 6, 8, 15w enz. verkrijgbaar.

Men kan TL-buizen ook nog in verschillende lichtkleuren verkrijgen; de te gebruiken kleur is afhankelijk van de toepassing en vaak ook van persoonlijke smaak. De kleur Wit/33 benadert het daglicht en is uitstekend geschikt voor schuren, garages enz. maar wordt ook in keukens vaak toegepast. Confort de luxe/27 harmonieert met gloeilampverlichting en is dus geschikt voor woonkamers b.v. in koven.

Voor verlichting van spiegels etc. zijn buisgloeilampen zeer geschikt. Voor het monteren hiervan bestaan speciale balkjes, vaak compleet met schakelaar.