Een kapzaag is een zaag type met een rechte tandenrij en voorzien van een verstijving langs de bovenzijde van het zaagblad. Deze dient om het zaagblad in alle omstandigheden volkomen ‘strak’ te houden. De vertanding is fijn (11 tot 20 tanden per inch). De kapzaag is waarschijnlijk de nuttigste zaag voor algemeen gebruik die u kunt hebben. Het moet de eerste zaag zijn die u aanschaft.

Hiermee zaagt men bijna alle verbindingen, met de draad mee of er dwars door. Met wat ervaring zult u in staat zijn houtverbindingen te zagen zonder dat deze nog bijgewerkt hoeven te worden om in elkaar te passen. Het zaagblad met de stugge rug maakt ook het nauwkeurig zagen van dunne platen mogelijk.

Kapzaag

De kapzaag dient voornamelijk om hout af te korten, d.w.z. dwars op de houtnerf te zagen. Vooral wanneer aan de nauwkeurigheid van de hoek waaronder gezaagd wordt, hoge eisen worden gesteld, is gebruik van de kapzaag te prefereren boven het werken met een handzaag. Bij verstekzagen b.v. bij het maken van lijsten voor schilderijen, dient u de kapzaag samen met een verstekbak te gebruiken. Hiertoe wordt het hout vastgehouden of vastgeklemd in de verstekbak en met de kapzaag zaagt u door de diagonale geleidesleuven.

Na het aanbrengen van een beginsnede, dat onder een lichte hoek gebeurt, wordt de kapzaag volkomen horizontaal t.o.v. het materiaal gehouden. Om de nauwkeurigheid nog te bevorderen, is het wenselijk om het materiaal op ca de helft van de zaagdiepte een kwartslag te draaien, en kort daarna opnieuw, zodat het laatste deel van het hout in het ‘hart’ wordt doorgezaagd, en niet op een zijkant.