Bij het verbouwen van je huis komt veel kijken, of je nu een kleine renovatie uitvoert of een grootschalige verbouwing op de planning hebt staan. Naast het hebben van de juiste vergunningen, gereedschappen en materialen is het van groot belang om ook de veiligheid in acht te nemen. Een van de belangrijkste aspecten van veiligheid bij het verbouwen is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), welke je kunt aanschaffen op Bowork.nl. We vertellen je hieronder meer over de meest essentiële!

Veiligheidshelm

Een veiligheidshelm is een erg belangrijk beschermingsmiddel, omdat deze het hoofd beschermt tegen vallende voorwerpen, stoten en andere onvoorziene gebeurtenissen. Bij het verbouwen van je huis kunnen er verschillende gevaren zijn, zoals vallende bouwmaterialen, gereedschappen of zelfs plafond- en muurdelen. Door een stevige veiligheidshelm te dragen, minimaliseer je het risico op hoofdletsel en eventueel nog erger.

Veiligheidsbril

Tijdens het verbouwen kunnen er diverse deeltjes in de lucht zweven, zoals stof, splinters of chemische dampen. Deze deeltjes kunnen schadelijk zijn voor je ogen en tot oogletsel leiden. Het dragen van een veiligheidsbril is daarom van essentieel belang. Je beschermt je ogen op de juiste manier, maar je kunt wel alles nog steeds net zo goed zien. Wel zo handig als je aan het werk bent!

Gehoorbescherming

Bij verbouwingswerkzaamheden wordt er vaak gebruikgemaakt van luide gereedschappen, zoals boormachines en slijpmachines. Het blootstellen van je oren aan constant lawaai kan leiden tot gehoorbeschadiging. Kies dus ook zeker voor het dragen van gehoorbescherming, zoals oordopjes of oorkappen. Hierdoor kun je comfortabel werken zonder je zorgen te maken over blijvende gehoorschade.

Ademhalingsbescherming

Als je werkt met materialen zoals verf, lijm of isolatie dan is dit voor je gezondheid niet al te best. Het inademen van deze stoffen kan namelijk schadelijk zijn voor je longen en luchtwegen. Het dragen van ademhalingsbescherming, zoals een stofmasker of een halfgelaatsmasker met filters, biedt bescherming tegen deze gevaarlijke deeltjes en dampen. Hierdoor kun je doorwerken en heb je de zekerheid dat je je longen nergens mee aantast.

Hand- en voetbescherming

Bij het verbouwen van je huis gebruik je vaak gereedschappen zoals hamers, zagen en boormachines. Het is dus zeker handig om je handen te beschermen met stevige werkhandschoenen om snijwonden, blauwe plekken of ander letsel te voorkomen. Daarnaast is het dragen van veiligheidsschoenen met een stalen neus noodzakelijk om je voeten te beschermen tegen vallende voorwerpen en om letsel te voorkomen bij het werken met zware materialen.