Isopropylalcohol is een ontvetter en ontsmetter. Daarnaast kan het ook worden gebruikt als ontdooier en insecticide. Het is een veelzijdig middel dat voor allerlei toepassingen wordt gebruikt. In dit artikel lees je in welke situaties je isopropylalcohol kunt gebruiken. 

Isopropylalcohol, waaruit bestaat het?

Isopropylalcohol is een secundair alcohol dat gemakkelijk oplost in water en snel verdampt. Om deze reden wordt het vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel. Pure alcohol kun je goed mengen met water waarna je het kunt gebruiken als schoonmaakmiddel. Isopropyl alcohol is bekend onder vele namen. De onderstaande termen betekenen feitelijk allemaal hetzelfde:

  • Schoonmaakalcohol
  • 2-propanol
  • propaan-2-ol
  • isopropanol
  • IPA (de afkorting van isopropylalcohol)

Kom je een van deze termen ergens tegen dan weet je dat het om isopropylalcohol gaat.

Waar kun je Isopropylalcohol voor gebruiken?

We hebben al genoemd dat je Isopropylalcohol kunt gebruiken als schoonmaakmiddel en ontsmetter. Het middel wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de gezondheidszorg. Maar ook als huishoudelijk oplosmiddel wordt het veel gebruikt. Bijvoorbeeld glazen voorwerpen kun je goed schoonmaken met Isopropylalcohol. Het middel zit bijvoorbeeld vaak in schoonmaakdoekjes voor brillen.

RVS

Heb je roestvrijstaal in de keuken dan is het vaak lastig om dit streeploos schoon te krijgen. Met Isopropylalcohol lukt dit een stuk makkelijker. Doe de schoonmaakalcohol in een spuitflesje en vermeng het met water. Spuit het op RVS-apparatuur zoals het fornuis, de koelkast of de broodrooster. Wrijf het uit met een microvezeldoek en wrijf met de vezel mee.

Permanente stift verwijderen

Permanente stift is vaak erg moeilijk te verwijderen. Zit het op je kleding of je tafelblad dan krijg je het er nauwelijks nog af. Heb je permanente stift op je kleding gekregen pak dan een stukje keukenpapier en leg dat onder je kleding. Bewerk nu de vlek met schoonmaakalcohol. 

Stickers verwijderen

Resten van stickers kunnen soms erg moeilijk te verwijderen zijn. Met schoonmaakalcohol haal je ze makkelijk weg. Doe de schoonmaakalcohol op keukenpapier en laat het even intrekken. Doe dit niet te lang want de alcohol verdampt snel. 

Sportschoenen schoonmaken

Stinken je sportschoenen? Dat wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Doe wat schoonmaakalcohol in je schoenen en laat ze drogen. Nog beter is het om ze in de zon te laten drogen. Ook UV-stralen zorgen ervoor dat bacteriën gedood worden.  

Sieraden schoonmaken

Ook gouden en zilveren sieraden kun je met schoonmaakalcohol goed schoonmaken. Meng wat schoonmaakalcohol met een theelepel afwasmiddel. Maak hiervan een badje en leg je sieraden hier een paar minuten in. Haal ze eruit en poets ze nog even af met een oude tandenborstel. Spoel ze af met water en laat ze drogen. Je sieraden blinken weer als nieuw. Deze methode kun je niet gebruiken op parels en sieraden met edelstenen. 

Doden van bacteriën en schimmels

Isopropylalcohol wordt ook vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel dat bacteriën en schimmels doodt. Het middel lost vetten op en breekt de structuur van eiwitten en nucleïnezuren af. Bacteriën en schimmels bestaan voor een groot deel uit koolhydraten, eiwitten en nucleïnezuren en worden afgebroken als ze in contact komen met schoonmaakalcohol. Ook virussen kunnen worden gedood door dit middel. Schoonmaakalcohol doodt ook goede en gezonde bacteriën en schimmels. Daarom kun je het product beter niet als huidreiniger gebruiken. Soms wordt het middel in kleine hoeveelheden gebruikt in verzorgingsproducten. In dit geval kan dit geen kwaad.

Andere toepassingen 

Schoonmaakalcohol is ook een goed verdelgingsmiddel voor insecten zoals fruitvliegjes. Door de alcohol op de fruitvliegjes te spuiten gaan ze meteen dood. Je kunt ook wat schoonmaakalcohol met afwasmiddel mengen in een bakje. De fruitvliegjes zullen hierop afkomen en gelijk dood gaan. Ook bevroren ramen kun je makkelijk ontdooien met schoonmaakalcohol. Meng water en schoonmaakalcohol en doe het in een spuitflesje. Spuit het op je ramen. Door de alcohol ontdooien je ruiten zonder dat je hoeft te krabben. 

Kijk uit met vuur

Gebruik je Isopropylalcohol, kijk dan uit met vuur. Het middel en de damp die er vanaf komt is licht ontvlambaar. Daarom is het belangrijk om nooit een hittebron te gebruiken wanneer je met dit middel werkt. Gebruik het altijd in een goed geventileerde ruimte. Het beste kun je oogbescherming en handschoenen dragen. Heb je Isopropylalcohol binnen gekregen of is het contact met je ogen gekomen, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dokter.