Elektriciteit, vernieuwen van schakelmateriaal kan om twee redenen zijn: omdat ze kapot zijn (en dat is gevaarlijk) of omdat ze wegens een wat overleefde vorm niet meer passen in het interieur. Vooral bij het afwerken van wanden met decoratieve materialen zoals behang, tegels enz. kan de wenselijkheid van vernieuwing zich sterk doen voelen.

Elektriciteit, vernieuwen van schakelmateriaal

Vaak is het erg gemakkelijk, als er zgn. inbouwmateriaal is gebruikt (dus verzonken in de wand) kan door het aanbrengen van een nieuwe afdekplaaten snel worden uitgevoerd zonder dat daarbij iets aan het inwendige van het materiaal hoeft te worden gedaan. Althans indien de vorm van het nieuwe materiaal zodanig overeenkomt met het oude. Het beste kunt u kijken naar het merk en type van het oude materiaal, en het nieuwe van het zelfde merk halen. Zo heeft u de meeste kans dat het overeenkomt.

Is dit niet het geval, dan moet het schakelmateriaal geheel worden verwijderd, om plaats te maken voor nieuwe. Schakel daartoe eerst de ‘stroomaan-voer’ naar de betreffende punten uit: de hoofdschakelaar of de groepsschakelaar(s) uitschakelen. In de zogeheten inbouwdoos, in de wand, ziet u dan de uiteinden van de installatiedraden zitten. Voor dat u ze losmaakt, noteert u dan de posities van de draden. Heeft u meerdere zwarte draden, bv bij een wissel of kruisschakelaar noteer dan welke draad op het P-contact zit, en markeer deze.

Zorgvuldig monteren
Wat het aanbrengen van de draaduiteinden op de aansluitklemmen betreft: doe dit met de nodige zorgvuldigheid. Nieuw schakelmateriaal is tegenwoordig bijna allemaal verzien van steekklemmen. U stript de draaduiteinden ong. een cm aan, en steekt ze er onder. Maar bij oudere, en vaak goedkope types komt het nog voor dat u ze in ‘busjes’ moet plaatsten, draait u dan het bevestigingsschoefje voldoende los en u duwt het ontmantelde draaduiteinde in dat busje. Dan het schroefje weer goed vastdraaien. Uit het busje mag geen ontbloot stukje draad steken; zo nodig dus de ontmantelde draadkern iets inkorten met de draadstriptang of een kniptang.

Wanneer een draaduiteinde rond een schroef (zoals vaak bij een aarde-draadaansluiting) moet worden aangebracht, vormt u het ontmantelde draaduiteinde met een tangetje rond. ‘Haak’ het rond de voldoende losgedraaide bevestigingsschroef en draai die schroef weer vast aan. Controleer telkens of een bevestigde draad inderdaad goed vastzit

Aanpassing inbouwmateriaal
Bij vernieuwing van bestaand inbouwschakelmateriaal, na het aanbrengen van bijv. dik wandbekledingsmateriaal, kan er een probleem ontstaan bij het monteren. De wand is immers bij wijze van spreken iets naar voren gekomen. Hoe dit kan worden opgelost, hangt voor een groot deel af van de situatie. Soms is het mogelijk de inbouwdoos in de wand iets naar voren te brengen, maar dit lukt lang niet altijd. In andere gevallen kan de zaak worden opgelost door iets langere bevestigingsboutjes te nemen, om het inwendige deel van de schakelaar of het stopcontact op de einddoos te monteren, zodat de vereiste ‘sprong’ kan worden gerealiseerd. Ook zijn er voor de inbouwdozen opvulringen te koop, waarmee u de doos als ware verlengt.

Dit moet u zorgvuldig bekijken. Neem nooit uw toevlucht tot geïmproviseerde listigheidjes; ze kunnen gevaren opleveren.