Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Ranonkelstruik

Ranonkelstruik

Kenmerkend voor de ranonkelstruik zijn de groene, roedevormige scheuten die vanuit een nestvormige basis trechtervormig omhooggroeien. Omdat de struik zich uitbreidt door wortelscheuten, maakt ze vaak een wat rommelige indruk. Daartegenover staat dat de ranonkelstruik van mei tot juli weelderig bloeit, soms met een tweede bloei in het najaar. De eigele bloemen zien er tegen de achtergrond van de frisgroene, sterk gezaagde bladeren buitengewoon stralend uit.

De ook in het wild groeiende soort heeft eenvoudige, schaalvormige bloemen met vijf blaadjes, die sterk doen denken aan braambloesem. De 1 tot 1,5 m lange takken sterven in een cyclus van drie jaar geleidelijk af, zodat de struiken regelmatig uitgedund moeten worden om er verzorgd uit te zien.

Het populaire ras Pleniflora heeft daarentegen sterk gevulde bloemen die lijken op ranonkels. Met haar 2 meter wordt ze iets hoger dan de wilde soort, maar wel minder breed.

Ranonkelstruik Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Elke tuingrond
  Hoogte tot: 2 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Kerria japonica

De standplaats van de Ranonkelstruik

Vanwege hun onaantrekkelijke vorm zijn ranonkelstruiken minder geschikt als solitair. Ze zijn evenwel ideaal voor kleurig bloeiende hagen, zonnige houtgewasranden en groepen struiken in de halfschaduw. Ze gedijen in bijna iedere soort grond en hebben alleen voldoende vocht nodig om weelderig te bloeien. Voor muren en schuttingen zorgen ranonkelstruiken voor een dichte begroeiing. U kunt ze het beste met andere bloeiende struiken tot dichte, natuurlijke hagen combineren. Zo kunnen ze in alle rust groeien en zich van hun mooiste kant laten zien. Met donkere coniferen, altijd groene bomen en struiken met rode bladeren achter of naast de ranonkel zien de gele bloemen er stralend uit.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd. Werk onder ingewortelde ranonkelstruiken ieder jaar compost in de grond. Verzorg oudere struiken die achterblijven in groei met een complete meststof. Geef de struik bij aanhoudende droogte regelmatig water. Door de grond af te dekken met mulch wordt het vocht beter vastgehouden. Alternatieve plant tijd voor ranonkelstruiken (na het vallen van de bladeren). Dun de planten eens per twee of drie jaar uit. De gunstigste maand hiervoor is februari. Snij oude en zwakke takken daarbij direct boven de grond af.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar stevige ranonkelstruiken met gaas om de kluit of in containers. Koop nooit planten zonder wortelkluit of struiken die al zijn uitgelopen. Deze zullen meestal slecht wortelen. Steek uitlopers van te groot geworden ranonkelstruiken in het voorjaar simpelweg af en plant ze ergens anders. Vermeerder de struiken door afleggen. Stekken van de ranonkelstruik kan in het najaar. Zon tot halfschaduw. In de volle zon bloeien de struiken weelderiger, maar ze kunnen ook tegen halfschaduw. Doorlatende grond, die niet te droog of te zwaar is. De plant verdraagt kalk matig. Ranonkelstruiken zijn ongevoelig voor ziekten en ongedierte. Wanneer oude takken afsterven, is dat een natuurlijk proces en geen reden voor bezorgdheid. Verwijder dode takken aan het einde van iedere winter en snij ook alle bevroren takken regelmatig weg.

Aanbevolen berichten