Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Wederik

Wederik

De wederik is een vaste plant die houdt van een enigszins vochtige standplaats, maar stelt verder nauwelijks eisen. Van de wederik bestaan verschillende soorten die tot 1 m hoog kunnen worden. Lysimachia nummularia is daarvan met haar 5 cm hoogte veruit de kleinste.

Lysimachia punctata (puntwederik) wordt 60 tot 100 cm hoog en breidt zich uit door ondergrondse uitlopers. Haar grote, zachtgeurende, felgele bloemen zitten in groepjes bij elkaar in de bladoksels en vormen dichte pluimen. De bloeitijd loopt van juni tot augustus. ‘Adelheid’ is een goudgeel, dicht-bloeiend, 80 cm hoog ras.

Lysimachia nummularia kruipt met lage, weinig vertakte scheuten. Aan de blad-knopen hiervan ontstaan wortels. Zij wordt maar 5 cm hoog. De diepgele, schaalvormige bloemen bloeien van mei tot juli in de bladoksels. Het ras ‘Aurea’ heeft gele bladeren.

Lysimachia clethroides is een ongewone plant die 60 tot 70 cm hoog wordt. Haar bladeren worden in het najaar opvallend rood. De zuiverwitte, stervormige bloemen bloeien van juli tot september aan mooie, 25 tot 30 cm lange, aan de punt overhangende trossen. Ze doen denken aan eendekoppen en trekken vlinders aan.

Lysimachia ciliata is een Noordamerikaanse soort, wordt 80 cm hoog en vormt uitlopers. Van juni tot augustus komen de gele bloemen uit. De rode herfstkleur van de plant lijkt op die van Lysimachia clethroides.

Wederik Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Lysimachia

De standplaats van de Wederik

De verschillende wederiksoorten kunnen op plaatsen die voldoende vochtig zijn veelzijdig worden toepast. Aan de bosrand breiden alle soorten zich uit. Voor plantenperken zijn vooral de minder woekerende soorten, zoals Lysimachia clethroides en Lysimachia ciliata geschikt. Aan de waterkant is de puntwederik een goede keus. De kale randzones van pas aangelegde vijvers worden door Lysimachia nummularia snel overwoekerd. Op muurkappen zal Lysimachia nummularia al snel schilderachtig overhangen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Goede plant tijd. Verjong hoge aren eens in de paar jaar door deling. Zet de jonge buitenste wortels van de plant terug in de grond en composteer het oude middengedeelte. Graaf delen met wortels uit om de plant te vermeerderen en zet ze terug in de grond. Wederik heeft veel vocht nodig. Geef bij droogte ruim water. Alternatieve plant tijd voor wederik, ook vermeerdering door deling is mogelijk in het najaar. Dek Lysimachia clethroides in koude streken voor de eerste strenge vorst af met rijshout.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar gezonde wederikplanten met frisgroene bladeren in potten. Koop nooit planten die ziek of verlept zijn of waarbij er al wortels uit de waterafvoergaten van de potten groeien. Lysimachia nummularia kan sterk woekeren. Maak een stabiele rand van metaal, plastic of beton om de groei in te perken. Snij Lysimachia clethroides als snijbloem, wanneer de aren ongeveer voor de helft uit zijn. Halfschaduw tot zon. De wederik groeit het beste in de halfschaduw en wanneer ze voldoende water krijgt, ook in de zon. lysimachia nummularia gedijt zelfs in de schaduw. Voedselrijke grond die iets vochtig is. De wederik is bijzonder robuust. Soms knagen snuit kevers, 1 cm grote, donkere kevers die ’s nachts actief zijn, halfronde kerven in de bladranden. De op engerlingen lijkende larven vreten de wortels aan; bij sterke aantasting verwelken de planten. Verzamel de diertjes in het donker en vernietig ze.

Aanbevolen berichten