Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Molinia

Molinia

Molinia is een inheems, pollenvormend plantengeslacht uit de Grassenfamilie met slechts twee soorten. De planten gedijen in voedselarme grond op de hei en aan de bosrand. Kenmerkend zijn de relatief korte bladkuiven en de bloeiaren, die op lange halmen zonder knopen verschijnen. Beide soorten lopen eind april uit.

Molinia arundinacea vormt smalle graspollen die ongeveer 50 cm hoog worden. De bloeiwijzen, die van juni tot augustus verschijnen, worden daarentegen tot 2 m hoog. In het najaar nemen de planten een opvallende goudbruine tint aan. Het ras ‘Karl Foerster’ heeft donkergroene, vrij brede bladeren die de najaarskleuren lange tijd vasthouden. ‘Transparent’ is een ras met sierlijke vormen, terwijl ‘Windspiel’ stevig in de grond staat en diepgroene bladeren en fijnvertakte bloeiaren heeft.

Molinia caerulea, het pijpestrootje, blijft lager. De bladeren zijn blauwgroen, de bloeiwijzen verschijnen in augustus en september op halmen zonder knopen. Deze werden vroeger als pijpenragers gebruikt. In het najaar verkleuren ze geel tot roodbruin. De zuivere soort breidt zich gemakkelijk uit en maakt daarbij de grond los. ‘Moorhexe’ wordt 20-70 cm hoog en groeit smal en rechtop. ‘Rotschopf’ bereikt een hoogte van 40-70 cm. Opvallend zijn de rode bladpunten die al vroeg in het jaar verschijnen. ‘Strahlenquelle’ kan 40-80 cm hoog worden en valt op door de straalvormig, boven de pollen verdeelde bloeiwijzen, die in het najaar aan vuurwerk doen denken. ‘Variegata’ wordt 30-50 cm hoog en heeft geelgestreepte bladeren.

Molinia Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Droogbloem
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselarm, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 2 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Molinia anrundinacea, M. caerulea

De standplaats van de Molinia

De bescheiden molinia’s kunnen afhankelijk van de groeiwijze, op uiteenlopende wijze worden toegepast. Als solitair is vooral Molinia arundinacea geschikt, bijvoorbeeld bij de entree, het terras of tegen een muur. Een vaste plantenborder met schrale grond krijgt interessante contrasten door de pollen en bloeiwijzen van Molinia caerulea, ook als u het gras in kleine groepjes plant. ‘Variegata’ verfraait zelfs een plekje in de halfschaduw. Aan de rand van een groep houtige gewassen of een waterpartij kunt u al naargelang de beschikbare ruimte, alle rassen planten. Molinia caerulea is ook geschikt voor grote kuipen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd voor molinia’s. Houd u aan de aanbevolen plantafstand. Voor de vermeerdering oudere pollen uitgraven, met de hand of met de spade delen. De stukken op een beschermde plaats in potten met een mengsel van aarde en zand planten. In het volgende voorjaar planten. Bij langer aanhoudende droogte hebben de planten een ruime hoeveelheid water nodig. De aren voor de vaas snijden, zodra de bloemen opengaan. Ook in het najaar kunt u de mooi gekleurde halmen nog voor de vaas snijden.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar krachtige grassen als containerplanten. Laat u terdege informeren over de groeiwijze van de soort of het ras. Koop nooit planten met vergeelde bladeren of met wortels die uit het potgat groeien. Voor de vaas kunt u het gras van de zomer tot het najaar snijden. Het is fraai in droogboeketten, maar kan ook met verse snijbloemen worden geconbineerd. Mooie kleunen krijgen molinia’s in schrale grond. Geef daarom geen mest. Zon tot halfschaduw. Molinia s gedijen in de zon en in de halfschaduw. Voedselarme, licht vochtige grond, die ook zuur mag zijn. Molinia s doen het goed in iedere niet te voedselrijke of te droge grond. Molinia’s worden doorgaans niet door zieken en plagen aangetast. Al leen als de planten te dicht bij elkaar staan, kan er een enkele keer botrytis optreden. De halmen van aangetaste planten knakken aan de basis. De planten op ruimere afstand van elkaar weer terug planten.

Aanbevolen berichten