Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Ageratum

Ageratum

Kenmerkend voor ageratums zijn de pluizige bloeiwijzen in vele schakeringen blauw en lila, maar ook in wit en zachtroze. De planten bloeien betrouwbaar de hele zomer tot de eerste vorst en vormen dichte bloemtapijten.

Bijzonder populair zijn de lage rassen, die slechts 15 tot 20 cm hoog worden. Ze zijn in veel blauwe tinten verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Blaue Donau’, ‘Blaue Kugel’, ‘Tetra Blue Mink’, ‘Summit’, ‘Blue’, ‘Melody’, ‘Madison’ en ‘Blue Hawaii’. Lila bloeien ‘Pacific’, ‘Nordmeer’ en ‘Royal Hawaii’, ‘Fairy Pink’ bloeit roze en ‘Schneekönigin’ en ‘White Hawaii’ bloeien wit.

De hoge rassen van 50 tot 75 cm hoogte zijn daarnaast ook goede snijbloemen. Ze bloeien voornamelijk in blauw, zoals ‘Blauer Horizont’, ‘Schnittperle’ en ‘Schnittwunder’. Witte bloemen hebben ‘Schnittstar Weiss’ en ‘Weisser Schnitt’.

Ageratum Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Ageratum houstonianum

De standplaats van de Ageratum

Ageratum is bijzonder geschikt voor borders en bedden met bonte zomerbloemen. Plant altijd in grotere groepen of dikke rijen. Voor omrandingen en borders zijn de lage rassen ideaal. Omdat ze gelijkmatige, compacte tapijten vormen, kunt u ze ook in streng geometrische patronen planten. In balkonbakken of schalen bloeien ageratums rijk en onvermoeibaar als ze gelijkmatig vochtig worden gehouden en ook regelmatig mest krijgen. Ook als grafbeplanting hebben ageratums hun waarde bewezen. In borders met vaste planten of in bonte perken kunt u de hoge rassen goed in losse groepjes in het midden of op de achtergrond planten. Op snijbloemenbedden zorgen de hoge rassen voor duurzame, blauwe tinten. Ze leveren houdbare bloemen op voor de vaas.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai in februari en maart in huis en plant de jonge planten vanaf half mei in de tuin. Direct uitzaaien in de vollegrond kan vanaf mei. Herhaling is mogelijk tot begin juli. Ageratum verwelkt snel wanneer de grond droog wordt. Geef bij droogte regelmatig een ruime hoeveelheid water. Verwijder herhaaldelijk de uitgebloeide bloemen, met name bij de hoge rassen. Trek na de eerste strenge vorst de planten met wortels uit de grond en deponeer ze op de composthoop. Bedek de grond met een laag mulch om de naakte aarde gedurende de winter te beschermen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar zaad of vanaf half mei voorgekweekte, compacte jonge planten. Jonge ageratums kunnen worden verplant, ook als ze al bloeien. Koop nooit planten met verlepte bladeren en met vlekken en bruine toppen. De hoge ageratum rassen leveren ook aantrekkelijke snijbloemen op. Haal de ageratums die nog tot laat in het najaar bloeien, uit de grond en zet ze in potten. Dan kunt u er in huis nog een tijdje van genieten. Zon. Plant uw ageratums op een zonnige, warme plaats, dan bloeien ze betrouwbaar en rijkelijk. Voedselrijke, verse grond. Te zware of te lichte grond moet worden verbeterd, bij voorkeur met compost. In een droge zomer kunnen ageratums door spint worden aangetast. De mijten zuigen vaak aan de onderzijde van de bladeren. Bij een flinke aantasting zijn spinsels zichtbaar, de bladeren vergelen en vallen af. Aangetaste planten verwijderen. Regelmatig water geven en mulch voorkomen de plaag.

Aanbevolen berichten