Voor dat u gaat schilderen, kunt u beter een goede voorbereiding treven. Om u te helpen een overzicht van gereedschap en hulpmiddelen bij het schilderen.

Gereedschap en hulpmiddelen bij het schilderen

Goedkoop gereedschap geeft povere resultaten. Hoe verleidelijk het ook mag zijn weinig geld uit te geven, het blijkt steeds weer duurkoop te zijn geweest omdat kwaliteits gereedschap langer meegaat en op den duur zelfs prettiger hanteerbaar wordt.

Afbijtmiddelen en verfkrabbers
Om oude verf te verwijderen kunt u kiezen tussen een gasbrander, een hetelucht brander of een chemisch afbijtmiddel. Daarnaast twee plamuur– of afsteekmessen om de opgeloste verf af te steken. Voor geprofileerde onderdelen maakt u gebruik van een verfkrabber met een rechte, een holle en een bolgeslepen kant; dit type krabber heeft meer mogelijkheden dan het driehoekige type.

Gereedschap en hulpmiddelen bij het schilderen 2

Schuurgereedschappen en vulmiddelen
Een stopmes, een vulmiddel (bijvoorbeeld Alabastine of plamuur of kit) en een plat bord, dat is alles wat u nodig hebt voor het stoppen of plamuren van gaten, scheuren of oneffenheden. De meeste oppervlakken moeten voor het schilderen afgeschuurd worden. Schuurpapier is in verschillende gradaties (‘korrel’) verkrijgbaar, van no. 320 (zeer fijn) tot no. 30 (grof). Een sterk maar ook duurder schuurpapier is het aluminium-oxyde papier. Schuurpapier met korrel 240 of 180 wordt gebruikt om reeds gladde vlakken lichtjes op te schuren voordat een verflaag wordt opgezet. Een schuurblokje van kurk of rubber is erg handig voor het schuren van egale vlakken. Bij grote vlakken worden met een vlakschuurmachine betere en snellere resultaten bereikt. Een haakse slijp- en polijstmachine krijgt u vanzelf door op uw boormachine een slijp- of polijsthulpstuk te monteren. Wees bedacht op een mogelijk ‘weglopen’ van de schijf over het oppervlak.

Afplakken
Om grote oppervlakken af te dekken en tegen verfspetters te beschermen, kun je het beste golfkarton of afdekfolie gebruiken. Golfkarton glijdt minder snel weg dan folie, maar is daarentegen niet voor honderd procent dicht.

Plak de gebieden die aan de te schilderen oppervlakken grenzen af. De tijd die u hiermee ‘verliest’ wint u snel weer terug omdat u later geen verfspatten met veel moeite hoeft te verwijderen. Gewoon afplakband kan zelfs weer van behang losgetrokken worden, zonder dat dit beschadigd wordt.

Kwasten en penselen
Om een doorsnee vertrek te schilderen hebt u een set van zes kwasten nodig. De smalste, een plat 19 mm penseel met rechte hoeken, gebruikt u voor het schilderen van hoeken en sponningen in glasramen. Het 25 mm penseel is bedoeld voor kozijnen en smalle of holle profielen. Een platte 50 mm kwast hanteert u voor de plinten, en een 75 mm kwast voor paneeldeuren en grote vlakken. Een 125 mm brede kwast (ook wel blokkwast genoemd) is erg handig voor het schilderen van muren en plafonds. Een kwast met lange geknikte steel is handig voor het schilderen van cv-radiatoren en moeilijk bereikbare plaatsen.

Gereedschap en hulpmiddelen bij het schilderen 3

Verfrollers en verfstrijkers
Met deze gereedschappen kunt u grotere vlakken snel schilderen, maar ze zijn eigenlijk alleen geschikt voor dispersie- en emulsieverven en niet voor kunsthars- of olieverven. Om een gelijkmatige verdeling van de verf op de roller of borstel te bevorderen, giet u de verf in een platte bak of schaal. Gebruik voor gladde muren een kortharige, voor lichte structuren een middellang harige, en voor grof gestructureerde muren een langharige roller of borstel. Er zijn ook schuimplastic rollers, maar voor normaal werk geven lamswol- of mohair rollers de beste resultaten. Een zgn. verfstrijker kiezen die in een liter verfbus past.