Draadloos schakelen van verlichting en apparatuur is tegenwoordig erg makkelijk. Schemerlampen en serieverlichting vanuit uw luie stoel aan- en uitdoen, zelfs dimmen: dat is comfortabel en praktisch. Bovendien is de installatie met behulp van tussenstekkers al net zo eenvoudig als de bediening zelf.

Draadloos schakelen van verlichting en apparatuur

Het basisprincipe is heel simpel: de stekker van de lamp wordt in een tussenstekker gestoken, en die gaat in het stopcontact. In de tussenstekker zit een ontvanger die de schakelsignalen van de handzender opvangt en de stroomtoevoer naar de lamp regelt. Er zijn ook systemen op de markt waarbij u de ontvanger inbouwt, achter het stopcontact.

De meest verkochte en relatief goedkope systeem werken met een afstandsbediening met infraroodverbinding of met radioverbinding. Bij infrarood mogen er geen obstakels tussen zender en ontvanger staan, net als bij de afstandsbediening van een tv-toestel. Een radioverbinding is zelfs door muren heen mogelijk; de reikwijdte ligt tussen de 150 en 300 meter. Radioverbinding is daarom zeer aan te bevelen, want de ontvanger mag onzichtbaar zijn en bijvoorbeeld achter een meubel zijn verborgen.

Deze systemen met afstandsbedieningen zijn vaak verkrijgbaar in goedkope sets van maximaal vier ontvangers en een handzender. Met de zender kunt u dan elk van de vier ontvangers apart aansturen. Deze sets kunnen vaak worden uitgebreid; in dat geval worden verschillende ontvangers met dezelfde toets op de handzender bediend. Bij radioverbinding kunt u behalve lichtbronnen ook andere elektrische apparaten aan- en uitdoen. Het is heel nuttig om de spanning op tv’s en stereo-installaties helemaal te kunnen uitschakelen; dan gebruiken ze geen stroom in de stand-by stand.

Draadloos schakelen van verlichting en apparatuur

Special voor buiten, ideaal voor verlichting, vijverpomp enz.

Het is ook mogelijk met één druk op de knop een paar lampen tegelijk te bedienen. Verbind daartoe de lampen met een meervoudige contactdoos en steek de stekker daarvan via de tussenstekker in het stopcontact. Let er wel op dat daarbij het totale geschakelde vermogen niet te hoog wordt: het vermogen van alle aangesloten lampen samen mag niet meer bedragen dan het maximale schakelvermogen. Vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Bij een maximaal schakelvermogen van 150 Watt kunnen bijvoorbeeld twee lampen van elk 60 Watt worden aangesloten, maar geen drie. Afhankelijk van welke systeem u koopt, kunnen maximaal acht tussenstekkers apart worden geschakeld. Met de luxere systemen kunnen de lichten ook gedimd worden. Bijna alle typen hebben een soort hoofdschakelaar, waarmee alle aangesloten apparaten gelijktijdig kunnen worden in- of uitgeschakeld.

Wilt u nog een stap verder, dan komt u al snel terecht in de thuis domotica (ook wel huisautomatisering). Met deze systemen kan in principe alles wat u maar wilt.