Geel in je interieur, de kleur van zon en lente, geeft een opperbest gevoel. Elke tint geel geeft het prettige effect van altijd zon in huis. Een koude kamer wordt er warmer van, een donkere lichter.

De kleur geel is vaak de gelukkige vondst die een inrichting tot een succes maakt. De kleur omvat een hele serie tinten, die vaart H en vrolijkheid in huis brengen.

Geel in je interieur

Op een kleurenstaalkaart is geel verdeeld in drie hoofdgroepen. Zachte bleke tinten – zoals van de wilde sleutelbloem en karnemelk – die licht en rustig aandoen en een ontspannen, huiselijke sfeer oproepen. Scherpe tinten zoals citroengeel werken spannender en prikkelender. En ten slotte zijn er glanzende sprekende geel tinten, de diepe goudtinten en de gedempte okers: prachtige kleuren, zowel geschikt voor gedurfde eigentijdse inrichtingen als voor een meer ingehouden en voorname stijl.

Door al deze verschillende tinten is het aantrekkelijk geel in alle kamers toe te passen. Wie in elk vertrek een andere tint gebruikt creëert harmonie zonder saaiheid, terwijl de hele inrichting prettig en ruim aandoet.

Lichtgeel
Meng vol goudgeel met een zweem rood erin met net zo veel wit tot het crèmekleurig is zoals karnemelk of room. Zulke lichte tinten zijn een fraai alternatief voor spierwit, wanneer u behoefte hebt aan warme kleuren als tegenwicht voor koel blauw of groen. Ook pastelgeel is mooi als neutrale achtergrond of als elegante omlijsting van een breed scala heldere kleuren.

Zoals bij elke kleur varieert het effect van lichtgeel (in welke tint dan ook) heel sterk per belichting en de omringende kleuren. Het hangt van die wisselende omstandigheden af waar, hoe en in combinatie met welke andere kleuren een tint lichtgeel het beste tot haar recht komt.

Wanneer een kamer baadt in zonlicht lijken lichtgele muren vaak fris en helder, maar op een bewolkte dag is het effect misschien vaalbleek. Zo’n tint is mogelijk te grillig voor een koele kamer op het noorden in de winter, maar ideaal in de hitte van de keuken of in een warm klimaat.

Gebruik om te beginnen kleurcombinaties uit de natuur als leidraad voor een afwerkingsplan. Denk eens aan de slaap- of eetkamer in het romige geel en zachtroze van kamperfoelie. En zoek eens uit hoe lichte geel tinten het beste tot hun recht komen bij andere, veelgebruikte pasteltinten als abrikoos en blauw – toegepast in verf, behang of anderszins.

De klassieke combinatie van zachtgeel en lichtgrijs is buitengewoon elegant en niet opdringerig. Lichtgele muren en grijs in stoffering of tapijt, samen met gordijnen in een grijsgeel patroon brengen een ontspannen sfeer in de keuken, woon- of slaapkamer.

Pastelgele tinten in combinatie met terracotta en donkerrood leveren een ‘ouderwets’ effect op. Saus de muren van de hal romiggeel en breng er dan met een sjabloonmotief een rand in terracotta op aan ter hoogte van de lambrizering.

Citroengeel
Geel met een zweem blauw zoals citroen-, sleutelbloemen zuurtjesgeel hebben een groenachtig tintje. Citruskleuren zijn de koelste tinten geel, maar ze brengen het meeste leven in de brouwerij. De scherpe citroenkleur maakt wit, grijs en andere neutrale tinten krachtiger. Sleutelbloemgeel is een goede achtergrond voor alle tinten paars, van zacht lila tot tintelend framboos. Kies een behang of meubelstof met een patroon van bloemen of iets anders in deze kleuren en arrangeer tegen deze achtergrond een bont geheel van roze en paarse elementen.

Diepgeel
Alle nuances diepgeel zijn warm en pittig – of dat nu zacht, warm mosterdgeel is, oker of diep zonne-tot boterbloemgeel. De tinten met een zweem rood erin zijn dè kleuren voor het creëren van een aangename, prettige sfeer.

Een kamer lijkt kleiner maar ook gezelliger wanneer voor de muren een warme, wat donkerder tint diepgeel is gebruikt. Buit dit effect uit, om een intiemere en vriendelijker sfeer te creëren in een grote kamer door deze af te werken in een diepe tint goudgeel.

Een kleurencombinatie is geslaagd wanneer de kleuren elkaar in evenwicht houden. In combinatie met rood lijkt een warme kleur geel nog warmer -‘s winters een verrukkelijk effect, maar in tropische warmte kan het de hitte nog benadrukken. Een beter evenwicht is de combinatie van warm geel met de koele kleuren wit of blauw. Ook een groot, stralend geel vlak met daarnaast een kleiner vlak in een koele kleur doet het goed. Hetzelfde geldt voor gelijke hoeveelheden warme en koude kleuren tegen een witte achtergrond. Combineer de levendigste kleuren geel met gedemptere tinten zoals koel lavendel, jade of houtskool. Dat zwakt het brutale van geel een beetje af terwijl het contrast tussen de kleuren heel spannend is.

Neem de natuur weer als leidraaad om te zien welke kleuren goed samengaan met goudgeel. Denk eens aan boterbloemen in sappig groen gras, met bloeiende rode klaprozen en glanzend blauwe korenbloemen in de buurt. Of rijpend koren onder een helder blauwe hemel.

Accenten geel in je interieur
Wie heldere kleuren gebruikt als accenten, bijvoorbeeld de brutale of sprekende gelen, brengt als het ware uitroeptekens in huis aan. Kleine oppervlakken in een opvallende kleur houden even de aandacht vast tijdens een rondblik in de kamer. Ze vestigen de aandacht op een hoekje dat anders saai of nietszeggend zou zijn geven de hele inrichting iets spannends.

Geel in je interieur

Wanneer u streeft naar sprankelende originaliteit is een scherp oog voor detail heel belangrijk. Ook in dit geval kunnen de onweerstaanbare onstuimige tinten geel een spectaculair accent geven. Het is weliswaar zaak voorzichtig met zulke intense kleuren om te gaan, daar ze anders gauw overheersen, maar ze zijn buitengewoon aantrekkelijk indien spaarzaam toegepast – bijvoorbeeld ter accentuering van deurrichels of om stofferingen zoals kussens en lampekappen levendiger te maken.

Kijk ook uit met hardgele vloerkleden, spreien en ornamenten; verdeel ze strategisch over de kamer. Gebruik in de lente het stralende geel van narcissen en tulpen als tijdelijke accenten.