Wanneer er wordt gesproken over gips, gaat het meestal om een mengsel van kalk en gips. Het is het materiaal bij uitstek om stucwerk mee te repareren. Er zijn diverse soorten, de meeste soorten kunt u opbrengen tot een dikte van 5 cm, zonder dat het gaat zakken. Als u het op de muur heeft gesmeerd is het maar een uur bewerkbaar.

Uiteindelijk droogt het wit op. U moet het nooit gebruiken voor buitenwerk. Het is namelijk niet bestand tegen de inwerking van vocht op die grote schaal. Vaak worden mengsels voor kleine reparaties kant en klaar in tubes verkocht. Soms moet u zelf nog een bepaalde hoeveelheid water toevoegen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Eenlaagsgips bestaat nog niet zo lang. Het is speciaal voor mensen die er niet professioneel met werken. Het is goed te gebruiken voor kleine klusjes. U kunt het eenlaags direct op metselwerk of gipsplaten aanbrengen. Het vult gaten en scheuren en zorgt ook voor een mooie afwerking van naden.

Gipsmortel is een mengsel van een bindmiddel en een verschralingsmiddel zoals zand. Wanneer mortel gemengd wordt met water noemen we het specie. Het wordt gebruikt om stucwerk mee te verrichten of om mee te metselen. Voor gipsmortel wordt gips als bindmiddel gebruikt.

Reparatiegips is een vulmiddel op basis van gips. Het wordt ook wel ‘verbeterd’ genoemd.

Gips