Heesters zijn struiken die in de pot zijn geteeld. Het planten van een heester kunt eigenlijk het hele jaar door, behalve in perioden van extreme droogte, koude of regenval. Het is daarom het veiligst om voor het voor- of het najaar te kiezen. Als u helemaal zeker van uw zaak wilt zijn, plant ze dan in het voorjaar. De grond is dan vochtig en warm genoeg om de heester snel te laten aarden. Het is in het algemeen aan te raden om voordat u tot aanschaf van nieuw te planten materiaal overgaat, goed na te denken over de rol die het nieuwe gewas in uw tuin moet spelen. Dit geldt te meer voor heesters, omdat veel soorten een flinke omvang kunnen krijgen en dus overheersend in de border aanwezig kunnen zijn.

Houd rekening met de overige beplanting en kies heesters die het goed doen in de grondsoort van uw tuin. Dan zult u er jarenlang plezier aan beleven. Volg deze procedure ook als u een heester met de wortelkluit in jute of plastic wilt planten. Een plastic omhulsel zult u moeten verwijderen; jute vergaat vanzelf in de grond.

Stap 1
Maak eerst de grond klaar voor de te planten heester. Gebruik de tuinvork om de grond los te maken en verwijder onkruid en mogelijk storende wortels van vaste planten.

Stap 2
Het plantgat van de heester moet ongeveer tweemaal zo groot zijn als de container waarin u de heester heeft gekocht. Graaf het gat zo diep, dat de heester net zo diep in de grond, als in de container komt te staan.

Het planten van een heester 2

Stap 3
Haal de heester met een draaiende beweging uit zijn container en drenk de kluit in een emmer water, zodat deze door en door nat is.

Het planten van een heester 3

Stap 4
Zorg ervoor dat de dikste wortels goed uitstaan, zodat de heester gemakkelijker zal aanslaan.

Stap 5
Zet de heester in het plantgat en controleer nogmaals de plantdiepte.

Stap 6
Werk een flinke hoeveelheid gedroogde koemest en potgrond door de grond die u uit het plantgat heeft gehaald. Vul het plantgat met dit mengsel en druk stevig aan. Geef ruim water als u deze klus in het voorjaar uitvoert. In het najaar is de grond doorgaans vochtig genoeg.

Stap 7
Maak het geheel af met een dikke laag gedroogde koemest of compost.

Gereedschappen

Materialen